اخبارسیاسیفرهنگ و هنر

قطع‌نامه چهارمین همایش نخبه‌گان تاجیک

گزارش‌: سیده مطهر

چهارمین همایش نخبه‌گان تاجیک که به تاریخ 26 و 27 فبروری مطابق هفتم و هشتم حوت از سوی کانون پاسداران فرهنگ تاجیک برگزار شده بود، پایان یافت.

در روز نخست همایش، تعدادی از صاحب نظران و کارشناسان، سخن‌رانی‌های شان را پیرامون وضعیت سیاسی و اقتصادی کشور ارایه نمودند و پس از آن همین موارد به بحث آزاد گذاشته شد و اشتراک کننده‌گان دیدگاه های شان را ابراز داشتند.

در روز دوم همایش، سخنرانان در زمینه فرهنگی صحبت کردند که پس از بحث آزاد و صدور یک قطع‌نامه همایش روز دوم نیز پایان یافت.

قابل یادآوری می‌دانیم  که به دلیل محدودیت های ناشی از پاندمی کرونا، چهارمین همایش نخبه‌گان تاجیک از طریق فضای مجازی (زوم) برگزار گردیده بود.

 

متن قطع‌نامه چهارمین همایش نخبه‌گان تاجیک:

 

کانون پاسداران فرهنگ تاجیک

چهارمین همایش نخبه‌گان تاجیک

 

قطع‌‌نامه

مورخ هشتم اسفندماه سال ۱۴۰۰ هجری

 

به نام خداوند جان و خرد
کزین برتر اندیشه بر نگذرد

چهارمین همایش نخبه‌گان تاجیک که به روزهای هفتم و هشتم ماه اسفند/حوت ۱۴۰۰ گرفته شده بود، به توفیق پروردگار موفقانه به پایان رسید. این همایش ادامه سه همایشی بود که پیشتر به گونه حضوری به اشتراک شمار زیادی از دانشمندان و اهل خبره تاجیک در اروپا گرفته شده‌بود.

چهارمین همایش در فضایی تدویر یافت که کشور مان و به ویژه مردم تاجیک در آوردگاه دیگری از تاریخ پر نشیب و فراز خویش در تلاش هستی و پایش خویش دست و پا می‌زنند.

درین همایش مقاله‌ها و نوشته‌های علمی شماری از دانشمندان و اهل خبره تاجیک ارائه گردید که مورد تحسین اشتراک‌کننده‌گان واقع گردید. در هردو روز،‌ همایش بخشی برای پرسش و پاسخ ویژه شده بود که دوستان یا به ابراز نگرانی‌ها و نقطه‌نظرهای خود پرداختند و یا سوال‌هایی از بزرگان و دانشمندان مطرح کردند.

اشتراک کننده‌ها همایش در پایان روی این نکات پافشاری کردند که:

 

۱- پشتیبانی از جبهه مقاومت ملی در جایگاه یگانه آدرس قابل اعتماد سیاسی و ملی. در شرایطی که کشور ما مورد تجاوز آشکار نیروهای مزدور و نیابتی خارجیان قرار گرفته است، برای اشتراک کنندگان این همایش یگانه مرجع برحق و قابل پشتیبانی جبهه مقاومت ملی است.  همایش به اکثریت آرا تاکید کردند که باید با هرچه در توان دارند و در تمام عرصه‌ها از جبهه مقاومت ملی به رهبری احمد مسعود پشتیبانی کرده و به بسیج افراد،‌ سازمان‌ها و نهادها برای کار در پیشبرد اهداف جبهه در همه ساحات و به ویژه ساحه نظامی بپردازند. همایش روی بررسی امکانات کمک‌های مالی به جبهه مقاومت و خانواده‌های مقامتگران ترکیز و تاکید داشتند.

۲- باتوجه به اختلاف میان نخبگان تاجیک بر سر چگونگی نوع نظام به ویژه نظام فدرال ونامتمرکز ضرورت است تا یک کمیته متشکل از صاحب‌نظران تاجیک، مسوولیت بررسی وکنکاش نوع نظام آینده را با در نظرداشت منافع تاجیکان بر عهده بگیرد واین کمیته پس ازغور و تماس با کارشناسان، چگونگی نوع نظام آینده را مشخص کند. پس از معرفی نوع نظام از سوی این کمیته ،تلاش شود تا همه نخبگان ،نوع نظام معرفی شده را بپذیرند و از اختلاف خود داری کنند.

۳- به تشکیل یک شورای انسجام سیاسی تاجیکان تاکید شده و توافق صورت گرفت تا….

۴- شرکت تاجیکان در اقتدار سیاسی. تاجیکان در جایگاه ملتی تمدن ساز، دانش‌گرا، بردبار اما آزادی‌خواه که در سراسر زندگی خویش در برابر هر متجاوز و مستبدی بار اصلی جنگ و ایستادگی را بردوش کشیده‌اند، در پایان هر آزمونی نسبت به نقش و مقام خود در اقتدار سیاسی آن چنانی که لازم است و در خورشان است،‌ توجه نکرده اند. از سویی هم تاجیک به مثابه بزرگترین کتله اجتماعی با فرهنگی پربار و غالب، هرگز اسیر شدنی و دربند ماندنی نبوده است. هیچ قدرت نتوانسته است تاجیک را به بند بکشد و اسیر خویش گرداند. هیچ قدرت سیاسی بدون اشتراک و یا اقناع تاجیک درین کشور نمی‌توانسته است شکل بگیرد و یا بقا داشته باشد.

۵- سهم تاجیکان در اقتصاد و نقش تاجیکان در توسعه اقتصادی کشور. تاجیکان برای تامین و تضمین منافع عادلانه شان در قدرت سیاسی و ثروت مادی با هرچه در توان دارند باید تلاش ورزند. ما طرفدار تامین این حق و این منافع از راه‌های عادلانه و دموکراتیک استیم.

۶- اشتراک کننده‌ها خواستار تداوم این همایش‌ها می‌باشند و معتقد اند که همایش‌های بعدی باید در داخل کشور و با مساعدت شرایط به گونه حضوری باشد.

۷- تاجیکان باید در عرصه تشویق، انکشاف و پاسداری از فرهنگ مادی  معنوی خویش تلاش لازم را به خرچ بدهند. ما در تمامی عرصه‌های هنر،‌ ادبیات، فولکلور، غذا، لباس، معماری، موسیقی و رسم و رواج‌های زرین و سنت‌های حسنه خویش نیاز به توجه بیشتر داریم. هویت ما از همین عرصه‌ها می‌آید. ما نیاز نهایت مبرم به کار درین زمینه‌ها داریم.

۸- تشکیل یک شورای کاری فرهنگی- علمی تاجیکان. این شوری باید شاخه‌های حقوقی، علمی و فرهنگی داشته باشد که در تمام عرصه های دانش‌نامه‌نویسی، فلم (کارتون و انمیشن) برای معرفی فرهنگ تاجیکان، مجلات علمی برای پاسداری از میراث فرهنگی تاجیکان و انکشاف همه‌جانبه جامعه تاجیک کار کند.

به امید پایان روزگار سیاه اشغال و استبداد در کشور و طلوع آفتاب درخشان عدالت و آزادی!‌

اشتراک کننده‌های چهارمین همایش نخبه‌گان تاجیک

هشتم اسفندماه ۱۴۰۰

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار