اندیشه و شناخت

فوايد دانستن دو زبان

گردآورنده: مكارم داريوش

آيا شما چينى صحبت مى‌كنيد؟ آيا فرانسه صحبت مى‌كنيد؟ آيا اسپانيايى صحبت مى‌كنيد؟ اگر شما به زبان هاى مختلف پاسخ دهيد بله، چانس اينكه متعلق به جهان دو زبانه يا چند زبانه باشيد، بسيار زياد هست. به جز اينكه راحت‌تر سفر مى‌كنيد يا فيلمى را بدون زيرنويس مى‌بينيد، دانستن دو يا چند زبان به معناى آن هست كه ذهن شما نسبت به دوستان‌تان كه يك زبان مى‌دانند، شكل متفاوتى دارد و متفاوت عمل مى‌كند. خوب، زبان واقعاً براى شما چه معنايى دارد؟

 

توانايى در زبان، عموماً بر دو كنش اندازه‌گيرى مى‌شود. حرف زدن و نوشتن و پذيرو دو كنش مى‌باشد، گوش كردن و خواندن. در حال كه يك فرد دو زبانه كه هردو زبان را به يك ميزان مى‌داند، توانايى آن را دارد كه به راحتى از يك زبان به زبان ديگر حرف بزند، بيش‌تر افراد دو زبانه در جهان، زبان‌ها را به نسبت‌هاى مختلف مى‌دانند و استفاده مى‌كنند. و نظر به موقعيت‌شان و اينكه چگونه يك زبان را ياد گرفته‌اند، مى‌توان آنرا به سه گروه كلى دسته‌بندى كرد.

براى مثال، بگذاريد در مورد گابريلا صحبت كنيم. هنگامى كه او چهار ساله بود، خانوده‌اش از پِرو به امريكا مهاجرت كردند. به عنوان يك شخص دو زبانه، گابريلا دو زبان را به‌طور هم‌زمان ياد گرفت. با يك مجموعه از مفاهيم، او هر دو زبان، انگليسى و اسپانيايى را، از همان ابتدايى كه جهان را مى‌شناخت، ياد گرفت. از طرف ديگر، برادر نوجوان او، شايد دو زبان را هماهنگ كرده، كه با دو مجموعه از مفاهيم كار مى‌كند. انگليسى را در مكتب مى‌آموزد، در حالى كه در خانه و با دوستانش اسپانيايى حرف مى‌زند. و در آخر، مادر و پدر گابريلا، به احتمال زياد دو زبانه هاى تابعى هستند كه زبان دوم را، با فيلتر كردن آن از طريق زبان اصلى‌شان ياد گرفته‌اند.

 

از آنجا كه افراد دو زبانه در همه گروه مى‌توانند كاملاً در يك زبان، صرف از نظر لهجه و يا تلفظ مهارت پيدا كنند، تفاوت بين اين گروه‌ها ممكن است براى يك فرد معمولى آشكار نباشد، اما پيشرفت‌هاى اخير در تكنالوژى، تصوير‌بردارى از مغز، به عصب شناسان زبان امكان اين را داده كه به چگونگى جنبه‌هاى خاص از آموزش زبان بر مغز دو زبانه‌ها نگاه اجمالى داشته باشند. همه به‌ خوبى مى‌دانند كه نيمكره چپ مغر غالب‌تر است و در فرايند‌هاى منطقى تحليلي‌تر هست، در حال كه نيمكره راست بيش‌تر در عاطفه و ارتباط اجتماعىفعال‌تر هست. هرچند اين موضوع تا حدودى درست است و به‌طور مطلق و كامل نيست.

دانستن دو زبان، لزوماً انسان را باهوش‌تر نمى‌كند اما ذهن شما را پيچيده‌تر، سالم‌تر و فعال‌تر نگه مى‌دارد. و حتا اگر شما در زمان كودكى خوش‌شانس نبوديد كه زبان دوم را ياد بگيريد، هرگز دير نيست تا كارهايى كه به نفع شما هست را انجام دهيد و خيز برداشته بگوييد، “hello”،bonjour، hola، بعد، زمانى كه اين كلمات به ذهن ما مى‌آيند، اندكى تمرين مى‌تواند تاثير بسيارى بر ذهن ما‌ داشته باشد.

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار