اخبار
فعالان مدنی غزنی: طالبان، دهها غيرنظامی را در مالستان غزنی تيرباران کردند
شمار از فعالان مدني ولايت غزني مدعي اند که گروه طالبان در ولسوالي مالستان اين ولايت، دهها غيرنظامي بهشمول زنان و کودکان را تيرباران کردند.
اين فعالان مدني روز يکشنبه (3 اسد) در يک نشست خبري در کابل تاکيد کردند که به اساس گزارشها و منابع مردمي از محل در جريان حمله و تسلط جنگجويان گروه طالبان بر ولسوالي مالستان، بيش از 40 نفر به شمول زنان و کودکان را به رگبار بستهاند.
مينا نادري، فعال مدني در اين نشست گفت: «جنگجويان گروه طالبان پس از ورود به خاک مالستان مرتکب جنايت جنگي شده و غير نظاميان که در جنگ دخيل نبودند را به رگبار بسته و بر خانههاي مردم يورش برده و پس ازغارت اموال، منازل مسکوني را نيز به آتش کشيدند». به گفتهي، طالبان دکانهاي مرکز ولسوالي مالستان را نيز تخريب و اموال شان را غارت کردند.
«حمله طالبان بر ولسوالي مالستان افزون بر وارد کردن تلفات برغير نظاميان و خسارات مالي، باعث بي جا شدن هزاران نفر نيز شده است که درحال حاضر صدها خانواده که بيشتر اعضاي آن زنان و کودکان اند خانههاي خود را ترک کرده و در شرايط بدي در مناطق همجوار مالستان و شهر کابل کوچيده اند».
به گفته اين فعال مدني حضور گسترده جنگجويان طالبان باعث شده تا فعاليتهاي خدمات دولتي به خصوص ارايه خدمات صحي در شرايط سخت کرونايي متوقف شود که در حال حاضر آسيب ديدهگان جنگ و آوارهگان از دسترسي به هر گونه خدمات صحي و اوليه محروم هستند.
آصف صميم، از فعالان مدني غزني در اين نشست گفت: «ما از حکومت ميخواهيم که هرچه زودترجهت بازگرداندن نظم و امنيت به ولسوالي مالستان اقدام نموده و منطقه را از وجود جنگجويان طالب پاک سازي کند».
آقاي صميم همچنان گفت: «ما از طالبان ميخواهيم که دست از کشتار مردم بي گناه غارت خانهها، دکانها و زمينهاي زراعتي مردم برداشته و با عاملان آن در صفوف جنگجويان خود برخورد کنند، همانگونه که رهبران اين گروه بارها گفته اند از مردم محافظت ميکنند در عمل براي محافظت از مردم مالستان اقدام کنند».
«ما از گروه طالبان که در منطقه تسلط دارد ميخواهيم هرچه عاجلتر زمينه بازگشت آوارهگان را فراهم ساخته و فرصت را براي برداشت حاصلات زراعتي دهقانان و بازگشت مردم به زندهگي عادي شان فراهم سازد».
اين فعالان مدني از نهادهاي کمک رسان و خيريه نيز ميخواهند که به بيجاشدهگان و متضرران جنگ مالستان رسيدهگي نموده و با توجه به نيازمنديهاي فوري بيجاشدهگان، اقدامات بشر دوستانه خويش را انجام دهند تا از گسترش فاجعه انساني دراين ولسوالي جلوگيري شود.
آنها همچنان از نهادهاي حقوق بشري ملي و بين المللي به ويژه نمايندهگي سياسي سازمان ملل متحد در کابل (يوناما) نيز ميخواهند که جلو اقدام طالبان براي کشتارغير نظاميان در ولسوالي مالستان را گرفته و با درنظر داشت قوانين بين المللي و حقوق بشري از گسترش دامنهي جنايت جنگي جلوگيري کنند.
گفتني است که بر اساس گزارشها، گروه طالبان با تسلط بر ولسوالي سپين بولدک ولايت قندهار، صدها غير نظامي را شب هنگام از خانههاي شان بيرون کرده و بيش از صد تن آنها را که غير نظامي بودند، تيرباران کرده است.
بربنياد برخي گزارش ها، جنگجويان گروه طالبان در ولسوالي مالستان غزني نيز شماري از باشندهگان محل اعم از کشاورزان، رانندهگان وسايط نقليه و در کل غير نظاميان را تيرباران کرده است و پيشتر از آن بيجاشدهگان بدخشاني در ولايت کندز را مجبور به کوچ اجباري کرده بودند.
ديدهبان حقوق بشر سازمان ملل متحد برخي از اين گزارشها را تأييد کرده و ضمن تقبيح اين اين خشونتها، کوچ دادن و ناپديد شدن اجباري را خلاف موازين بين المللي عنوان کرده است.
در همين حال سرور دانش معاون دوم رياست جمهوري کشور ميگويد که بين طالب ديروز و امروز هيچ فرقي نيست و اين گروه با تسلط چند روزه در برخي از مناطق نشان دادند که هيچ تغييري در تفکر آنان به وجود نيامده است.
آقاي دانش با انتشار مطلبي در صفحه فيسبوکش نوشته است: «تنها تغييري که به ميان آمده اين است که با اشتباهات جامعه بينالمللي و کشورهاي دور و نزديک، اين گروه مشروعيت نسبي به دست آورده و امروز خود را فاتح جنگ خيال ميکند».
به گفته معاون رييس جمهوري گروه طالبان با ارتکاب جنايات جنگي و با قتل عام مردم بي گناه در شماري از مناطق کشور تسلط يافته و جنگجويان اين گروه از مالستان غزني گرفته تا سپين بولدک کندهار، غور و بادغيس و ولايتهاي شمال کشور دست به تخريب اموال عامه و زيربناهاي کشور زده اند.
او افزوده که ربودن زنان براي ازدواج اجباري، سرکوب آزادي بيان و رسانه هاي محلي، تيرباران هنرمندان و فرهنگيان و چپاول خانه و دارايي مردم، سرباز گيري اجباري و کوچ دادن اجباري مردم و سپرساختن منازل مسکوني مردم از جمله اعمال ننگين اين گروه در جنگ هاي اخير بوده است.
معاون دوم رياست جمهوري نوشته که اکنون جامعه بين المللي درک کرده است که طالبان هرگز طرفدار صلح واقعي نيستند و به جنگ و خشونت بيشتر مي انديشند تا راه حل سياسي.
آقاي دانش دعوت گروه طالبان در نشست و کنفرانسهاي بين المللي را «برخورد نادرست» با اين گروه و «خوش بيني ناسنجيده» نسبت به پروسه صلح خوانده و آن را نوع «قباحت زدايي و مشروعيت دادن» به اين گروه تروريستي عنوان کرده است
او فشار آوردن بر حکومت افغانستان براي رهايي زندانيان طالبان و «خروج شتابزده نيروهاي خارجي» و تنها گذاشتن دولت و مردم افغانستان در برابر حملات طالبان را «اشتباه نابخشودني جامعه بينالمللي» خوانده که به گفتهي معاون رييس جمهوري هرگز قابل جبران نيست.