اخبار

غنی: به دنبال يک راه حل و دست‌يابی به صلح در افغانستان استيم

رحمان: تأمين امنيت در آسيای مرکزی به استقرار صلح در افغانستان بسته‌گی دارد

 

 

محمد اشرف غني رييس جمهوري کشور تاکيد مي‌کند که صلح براي ما مردم افغانستان يک آرزو نيست، بلکه يک ضرورت مهم است، «ما با متحدان خود به دنبال يک راه حل و دستيابي به صلح استيم…ما اميدوارم که خشونت و زورگويي را در افغانستان خاتمه دهيم.»

آقاي غني  که روز سه‌شنبه (10 حمل) هنگام افتتاح نشست قلب آسيا- روند استانبول در شهر دوشنبه تاجيکستان سخنراني مي‌کرد، گفت: «ما اميدوار استيم که سرحدات ما (افغانستان و تاجيکستان) به حيث نمونه همکاري متقابله به سرحدات باز و سرحدات همکاري مبدل شود.»

او بيان داشت که مناسبات افغانستان و تاجيکستان به اساس منافع مشترک و احترام متقابل بنياد گذاشته شده  و ثبات در افغانستان به نفع تمام کشورهاي منطقه است.

رييس جمهوري کشور گفت: «صلح براي ما يک آرزو نيست، بلکه يک ضرورت مهم است. حکومت و همدستان ما به دنبال يک راه حل و دستيابي به صلح استيم. ما اميدوار استيم که خشونت و زورگويي را در افغانستان خاتمه دهيم.»

او بار ديگر بر ضرورت آتش‌بس سراسري در افغانستان زير نظارت بين‌المللي، ايجاد ميکانيزم‌هاي تطبيقي و حقوقي تأمين امنيت منطقه‌يي و جهاني به ويژه مبارزه بر ضد تروريزم تاکيد ورزيد.

رييس جمهور همچنين يادآوري کرد که در صورت توافق روي آتش‌بس، دولت افغانستان حاضر است انتخابات زودهنگام را زير نظارت جدي بين‌المللي مخصوصاً سازمان ملل متحد برگزار کند. آقاي غني با اشاره به موجوديت ذخاير طبيعي در آسياي مرکزي گفت که افغانستان در موارد مختلف خواستار همکاري کشورهاي منطقه است تا بيشتر به مسايل حمل و نقل و رشد تجاري و اقتصادي توجه صورت گيرد.

او با اشاره بر اهميت افغانستان منحيث چهارراه اقتصادي منطقه گفت که سرمايه گذاري ترکمنستان در اتصال منطقه‌يي قابل اهميت است و افغانستان آماده است که به همين منظور با تمام کشورهاي منطقه گفت‌وگوهاي مؤثري را انجام دهد.

به گفته او، افغانستان امروزي از 20 سال قبل متفاوت است و مردم افغانستان در تلاش اند تا در قطار جامعه جهاني براي تأمين رشد اقتصادي کشور خود کار کنند.

همچنين آقاي غني گفت که افغانستان در سال 2022 يعني سال آينده ميلادي ميزبان نشست قلب آسيا- روند استانبول خواهد بود.

از سويي‌هم، امام علي رحمان، رييس جمهوري تاجيکستان که ميزباني اين نشست را بر عهده دارد، در صحبت‌هاي خود ضمن تاکيد بر ضرورت هماهنگي بيشتر جامعه جهاني و منطقه‌يي در مورد افغانستان، ابراز اميدواري کرد که اين نشست در مورد برقراري صلح و ثبات کامل در افغانستان بتواند کارهاي قابل محسوس را انجام شود.

آقاي رحمان گفت: «ما در مورد مردم افغانستان بي‌تفاوت نيستيم درد و رنجي که مردم افغانستان مي‌کشند ما در قلب خود آن را احساس مي‌کنيم، ما همواره در نشست‌هاي بين المللي خواستار پايان بحران در افغانستان شده‌ايم.»

او تاکيد کرد: «تاجيکستان و افغانستان هميشه همسايه نيک بوده و مي‌ماند ما در طول تاريخ در شادي و غم همديگر شريک استيم. تاجيکستان خود را از قضاياي افغانستان کنار نمي‌گيرد و ما جانب دار صلح و وحدت جامعه در اين کشور دوست و برادر و هم زبان و هم فرهنگ مي باشيم.»

او تاکيد کرد که تأمين امنيت آسياي مرکزي بيش از همه در استقرار صلح در افغانستان بسته‌گي دارد و از اين رو همکاري تاجيکستان با افغانستان در اولويت فهرست سياسيت خارجي اين کشور قرار دارد.

رييس جمهوري تاجيکستان اضافه کرد که در پي همکاري سودمند و متناسب با افغانستان است و محتواي اين همکاري دوجانبه را ضمن مساعدت همه جانبه در عرصه هاي مختلف با افغانستان به ويژه در خصوص زيربنايي، اقتصادي و انتقال انرژي غني‌تر خواهد ساخت.

آقاي رحمان تصريح کرد که کشورش بنيان اتصال منطقه‌يي را براي رشد اقتصاد و تجارت منطقه‌يي مهم مي‌داند و در اين راستا زمينه انتقالات ميان کشورهاي منطقه را از مسيرهاي افغانستان، تاجيکستان و چين و نيز افغانستان، تاجيکستان و قرقزستان فراهم مي‌کند.

او بااشاره به ميزان تبادلات تجاري ميان افغانستان و تاجيکستان گفت: «شرايط حساس ما را وادار مي‌سازد که دايره همکاري‌هاي خود را وسيع تر سازيم. جنگ افغانستان خصوصيت منطقه‌يي و فرامنطقه‌يي دارد و ما نمي‌گذاريم افغانستان تنها باشد.»

به گفته او، گروه‌هاي تروريستي از وضع پيچيده افغانستان براي توسعه دايره تخريبي خود استفاده مي‌کنند، اما تجربه جنگ ثابت مي‌سازد که قضيه افغانستان راه حل نظامي ندارد و بايد راه‌هاي مؤثر سياسي جهت تأمين امنيت و رشد اقتصادي منطقه از اين طريق، جست‌وجو گردد.

آقاي رحمان تاکيد کرد که تاجيکستان از موقف دولت افغانستان به‌خاطر تأمين صلح و ثبات در اين کشور حمايت مي‌کند. بايد در روند صلح افغانستان تمام مردم اين کشور مد نظر گرفته شود تا آنان خود تقدير صلح را معين سازند و جامعه جهاني بايد همکاري خود را از افغانستان ادامه دهند.

او با توجه به پايان جنگ داخلي اين کشور گفت: «هرچه از دست ما برآيد به روند صلح بين‌الافغاني کمک مي‌کنيم تا اين روند به نتيجه برسد. روند آشتي ملي تاجيکستان با تلاش مردم افغانستان به ثمر رسيد. ما قدرشناس مردم افغانستان استيم، حالا فرجام تمام جنگ‌ها آشتي است و از همه جامعه جهاني و کشورها مي‌خواهيم که درين خصوص با افغانستان کمک بي غرضانه کنند.»

در همين حال محمد جواد ظريف، وزير خارجه‌ي ايران در اين نشست گفت که راه‌هاي تحميلي و شتاب‌زده در روند صلح افغانستان نتيجه نمي‌دهد و آينده‌ي اين کشور را با خطر مواجه مي‌سازد.

آقاي ظريف تاکيد کرد که روند صلح افغانستان بايد زير مديريت شفاف سازمان ملل متحد به پيش برود.

او تصريح کرد که اين سازمان نبايد به کشورهاي خارجي اجازه دهد که براي پيشبرد هدف‌هاي خود آينده‌ي افغانستان را به مخاطره بيندازند. او يادآور مي‌شود که راه‌هاي حل تحميلي و شتاب‌زده در روند صلح افغانستان به موفقيت اين روند منجر نخواهد شد.

وزير خارجه‌ي ايران يادآور ‌شد که تهران از گفت‌وگوهاي بين‌الافغاني حمايت مي‌کند. به گفته‌ او، همه‌ي طرف‌هاي صلح بايد با توجه به فعاليت گروه داعش که با استفاده از تندروي مذهبي ثبات افغانستان را تهديد مي‌کند از موفقيت پروسه‌ي صلح افغانستان حمايت کنند.

آقاي ظريف خاطرنشان کرد که تهران از همه‌ي منابع مادي و ديپلماتيک براي موفقيت روند صلح افغانستان استفاده خواهد کرد.

وزير خارجه‌ ايران در حالي اين اظهارات را مطرح مي‌کند که اخيراً وزارت خارجه‌ امريکا طرحي را مبني بر ايجاد حکومت مشارکتي صلح با شموليت طالبان در روند صلح افغانستان روي دست گرفته است. بر اساس اين طرح، قدرت دولت پس از صلح به گونه 50 درصدي ميان دولت افغانستان و گروه طالبان تقسيم خواهد شد.

نهمين نشست وزيران خارجة قلب آسيا – روند استانبول روز سه‌شنبه (10 حمل) در شهر دوشنبه، پايتخت تاجيکستان با سخنراني امام علي رحمان رييس جمهور تاجيکستان آغاز شد.

اين نشست يک روزه به ميزباني مشترک وزيران خارجه‌ي افغانستان و تاجيکستان و در حضور رؤساي ‌جمهوري دو کشور برگزار شده بود که13 وزير خارجه کشورهاي منطقه نيز در اين نشست شرکت کرده‌اند.

تقويت اجماع منطقه‌يي در مورد صلح افغانستان، توسعه‌ي همکاري‌هاي سياسي، امنيتي و اقتصادي ميان کشورهاي منطقه از موضوعات اصلي بحث در اين نشست بود.

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار