اخبار

عطا محمد نور: بدون موافقت حکومت اجرای هيچ طرحی ممکن نيست

پيشنهادهايی وجود دارد که رهبران مستقيماً با طالبان بنشينند

 

 

عطامحمد نور رییس شورای اجرایی جمعیت اسلامی جمعه‌شب در یک مصاحبه تلویزیونی گفت که خلیل‌زاد چند ورق پاره را به عنوان یک طرح جدید در روند صلح با وی نیز شریک ساخته است.

آقای نور گفت: «نشست‌های زیادی داشتیم با آقای خلیل‌زاد، نشست اخیر، بله با کمی تفاوت بود. برنامه صلحی که ما قبلاً در جریان بودیم و قسماً در متن بودیم و از دوحه هم اطلاعات داشتیم و خود ما هم نشست‌هایی داشتیم. این بار یک تغییری دیدیم که برنامه و روند دوحه دوام پیدا بکند، ولی برای مذاکره مستقیم یک جمعی یک گروپی از رهبران سیاسی ۱۲ یا ۱۵ نفر البته محدودیت نیست انتخاب می‌شوند و این رهبران و چهره‌های سیاسی دست اول باید با طالبان مستقیم نشست داشته باشند تا به جنگ نقطه خاتمه باید گذاشته شود و مردم که مستحق صلح هستند دسترسی به صلح پیدا بکنند.

رییس شورای اجرایی جمعیت تصریح کرد که پیشنهادهایی وجود دارد که این نشست در ترکیه یا کشور دیگری که دوست مردم افغانستان است انجام شود.

آقای نور گفت: این نشست بدون شک تحت نظارت ملل متحد خواهد بود. به منظور این که برای اجماع منطقه‌یی هم هیچ خللی و مورد منفی وجود نداشته باشد و وارد نکند. می تواند که زیر چتر یا مدیریت ملل متحد کشورهایی که مخالفت داشته باشند مثل ایران  و بعضي کشورها مي‌توانند آزادانه در اين روند اشتراک بکنند.

به گفته آقاي نور، «اما چيز ديگري که مهم است، تصميم گيرنده در اين جا و طرحي را که تأييد مي‌کند اينجا مردم افغانستان است. سياسيون است و دولت افغانستان، حکومت افغانستان است. هيچ کسي را نايده گرفته نمي‌تواند، هر زماني که حکومت افغانستان جمع سياسيون جمع حفظ منافع ملي و بزرگ و علياي کشور و ملت افغانستان و حفظ اکثريت ارزش‌ها و دستاوردهاي 19-20 ساله اين طرح قابل قبول مي‌باشد».

اين سياستمدار مطرح گفت: طرحي وجود دارد، بله و اين طرح البته از چکيده‌ها و ديدگاه‌ها و گفته‌هاي سياسيون، جامعه مدني، خانم‌ها، حکومت افغانستان، از جوانب مختلف گرفته شده و حتا از جانب طالب‌ها يک چيزي را در چند ورق تنظيم کردند که او البته نهايي نيست و قابل بحث است و قابل تغيير مي‌باشد تا اين که همه طرف‌ها از آن راضي باشد تا همه طرف‌ها و همه اقوام و همه جوانب ذيدخل در قضاياي افغانستان راضي نباشند، حتا کشورهاي همسايه و منطقه و کشورهاي مهم و مطرح دنيا آن طرح باز نتيجه نمي‌دهد.

آقاي نور اما تاکيد کرد که اين طرح نهايي نيست و بايد از نظر حکومت، شوراي عالي مصالحه ملي و تمام جوانب در کشور بگذرد.

اين چهره سياسي اما در بخشي از سخنانش مي‌گويد که بدون موافقت حکومت، اجراي هيچ طرحي در افغانستان ممکن نيست.

آقاي نور، افزود: هرچند من همين اکنون با حکومت خفه هستم، ولي واقعيت اين است که حکومت يگانه نهاد مشروع است که افغانستان را مديريت مي‌کند و بدون موافقت آن ممکن نيست که توافقي عملي شود. در اين شکي نيست که منافع که بود حکومت هم با آن توافق مي‌کند.

به گفته عطامحمد نور، جانب مطرح ديگر در روند صلح، خارجي‌ها و حضور نظاميان ناتو در کشور است، او گفت که بدون شک ما هنوز به دنيا نياز داريم.

وي بيان کرد: بهتر است اين طور بگويم که براي ما از تايم تيبل يا وقت و زمان کرده دسترسي به يک توافق و توحيد ديدگاه مهم است، ما اول ديدگاه خود را واحد بسازيم، سر يک ميکانيزم کلان توافق کلي به ميان بيايد، که در آن خواسته‌هاي مردم نهفته باشد، سياسيون و احزاب قدرتمند چهره‌هاي ملي و حکومت افغانستان هم در اين توافق داشته باشند، بعد مي‌رويم به طرف اجماع که کشورهاي منطقه‌يي مي‌توانند جنگ‌هاي نيابتي خود را دوام بدهند اگر ناراضي بيرون بمانند، مي توانند که جنگ‌هاي ملوک‌الطوايفي خلق کنند، پرخاش گري و آشوب ايجاد کنند، استخبارات بيروني هميشه دستش در افغانستان دراز بوده، اين اجماع مهم است و اجماع منطقه‌يي و بعد اجماع جهاني که در زير چتر سازمان ملل متحد به يک توافق برسيم. گرچه زمان هم مطرح مي‌شود، ولي من عقيده به اين دارم که از زمان کرده توافق مهم است.

خبرگزاري ديد

 

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار