اخبار
شدت گرفتن جنگ مردم را مجبور به ترک کشور کرده است
با گسترش دامنه جنگ در افغانستان، شمار زيادي از مردم اين کشور راه مهاجرت را در پيش گرفتهاند.
هرروز صدها تن براي گرفتن پاسپورت پشت در ادارهي پاسپورت صف ميبندند تا راه مهاجرت قانوني را در پيش گيرند، اما شماري ديگر به قاچاقي مهاجرت ميکنند. اکثر کساني که جهت گرفتن پاسپورت به اين اداره مراجعه کرده اند، گسترش دامنهي جنگ و تشديد حملههاي طالبان را عامل اصلي تصميم به مهاجرت شان از کشور عنوان ميکنند و ميگويند که گروههاي تروريستي که در تخريب افغانستان نقش دارند يا درگير اين فاجعه هستند و مردم طعمه آنها شده اند.
بهتازهگي بسياري از همسايهگان افغانستان گفتهاند که پناهندهگان افغان را نميپذيرند. در اين ميان، تاجيکستان تنها کشوري است که يکهزار غيرنظامي فراري نبرد افغانستان را پناه دادهاست.
خبرگزاري رويترز گزارش داده که شمار زيادي از اين پناهندهگان زن و کودک هستند. اوزبيکستان، ترکمنستان، ايران و حتا پاکستان نيز در پيوند به مهاجرت پناهجويان افغانستاني به آن کشورها ابراز نگراني کردهاند.
شيخ رشيد، وزير امور داخله پاکستان گفته که کشورش ديگر آماده پذيرش پناهجويان افغان و فراهمسازي محل بود وباش براي آنان نيست.
شيخ رشيد در 6 جولاي در مصاحبه با روزنامه «دان» گفته که حکومت تصميم گرفته که مرزهاي خود را به روي پناهجويان باز نکند.
او افزوده که اگر اوضاع در افغانستان وخيمتر شود، کمپي براي آنان در نزديکي خط ديورند ايجاد ميشود، اما به پناهجويان اجازه ورود به شهرهاي پاکستان را نميدهند.
عمران خان، نخستوزير پاکستان نيز دو هفته پيش در يک گفتوگوي تيلفوني با ابراهيم رييسي رييس جمهوري ايران گفته که دو کشور با وخيمتر شدن اوضاع افغانستان با موج جديدي از پناهجويان افغان روبهرو هستند.
مهدي محمودي، مدير کل اداره اتباع و مهاجرين وزارت داخله ايران نيز در ديداري با هيأتي از پارلمان افغانستان، نسبت به پذيرش پناهجويان جديد ابراز نگراني کرده است.
عبدالباسط انصاري مشاور مطبوعاتي وزارت مهاجرين و عودتکنندهگان افغانستان کشور گفته که روزانه حدود هزار مهاجر افغان به ايران و پاکستان ميروند.
تعداد مهاجر غيرقانوني نداريم، اما بهطور اوسط هزاران نفر به ايران و پاکستان رفتوآمد ميکنند.”
در همينحال، کميشنري عالي پناهندهگان سازمان ملل متحد با اشاره به تسريع روند مهاجرت همزمان با خروج نيروهاي خارجي از افغانستان، از موج تازه مهاجرتها هشدار دادهاست.
فراتر از همسايهگان افغانستان، اتحاديه اروپا نيز سياست خود را در مورد پناهجويان افغان تغيير داده و آن را سختگيرانهتر کردهاست.
آلمان، ترکيه، سويدن و فرانسه پيش از اين برخي از پناهجويان افغان را برگردانده و بر عدم پذيرش بيشتر مهاجران تاکيد کردهاند.
با اين همه شهروندان افغانستان از راههاي مختلف کشور خود را ترک ميکنند و با پيمودن راههاي دشواري تلاش ميکنند تا خود را بهکشورهاي اروپايي برسانند.
هرچند عبدالباسط انصاري مشاور مطبوعاتي وزارت مهاجرين و عودتکنندهگان ميگويد که پاليسي براي جلوگيري از پناهجويي افغانان وجود ندارد.
او افزود: “اينکه هموطنان ما به علت جنگ بيجاي ميشوند، دليلش نبود صلح است. اگر صلح و امنيت حاکم شود، ما اطمينان داريم که هموطنان ما به خانههاي خود باز ميگردند و از آوارهگي جلوگيري ميشود.”
بيشتر آناني که راه مهاجرت را در پيش ميگيرند، جوان هستند، آنچه که برخيها آن را بهعنوان دارايي يک کشور ميدانند و نگران مهاجرت آنان هستند.
نورالله باشنده کابل ميگويد: “علاوه بر فرار سرمايه، جوانان نيز از افغانستان فرار ميكنند و ميخواهند به كشورهاي ديگر مهاجرت كنند. دولت مؤظف است جلو آن را بگيرد، تا از فرار جوانان و سرمايه جلوگيري كند.”
با آنکه دليل اصلي مهاجرتها در افغانستان ناامني گفته ميشود، اما طالبان پيش از اين در اعلاميهاي از همه افغانان خواست تا در کشور خود بمانند و به فعاليتهايشان ادامه دهند.
طالبان در اين اعلاميه ضمن تاکيد بر تأمين امنيت آنان اطمينان داد که با مردم بدرفتاري نميشود.
ارقام رسمي وزارت مهاجرين و عودتکنندهگان افغانستان نشان ميدهد که اکنون حدود پنج ميليون مهاجر افغان در سراسر جهان زندهگي ميکنند که بسياري از آنها تابعيت رسمي کشورهاي ديگر را دارند، اما شمار ديگر هنوز به عنوان پناهنده زندهگي ميکنند. بيشتر آنان در پاکستان و ايران زندهگي ميکنند، مکاني که مشکلها و نارضايتيهاي آنان برخي وقتها خبرساز ميشود.