اخبار

سیگار: هشت تهدید آینده افغانستان را با خطر مواجه کرده است

 

افزايش ناامني، حمايت نامعلوم از آشتي پس از صلح، ادغام افراد مسلح، فساد گسترده، کاهش رشد اقتصادي، قاچاق مواد مخدر، تهديد عليه حقوق زنان و نظارت ضعيف در اين زمينه‌ها هشت تهديدي هستند که از نظر سيگار آينده افغانستان را با خطر مواجه کرده است.

دفتر بازرس ويژه امريکا براي بازسازي افغانستان در اين گزارش از ناامني را به عنوان بزرگ‌ترين تهديد براي افغانستان ياد کرده و افزوده که طالبان تاکتيک جنگي خود را تغيير داده‌اند و خشونت افزايش يافته است. براساس اين گزارش، تهديد داعش و القاعده هم سر جايش باقي‌ است.

در گزارش سيگار قاچاق مواد مخدر منبع تمويل افراد مسلح و دليل افزايش خشونت در افغانستان دانسته شده که در سال 2020 در کنار همه‌گيري ويروس کرونا ادامه دارد.

در اين گزارش به روند صلح افغانستان نيز اشاره شده است. براساس گزارش، اگر بدون توافق پايدار و آتش‌بس سراسري خشونت‌ها به همين منوال ادامه يابد اين امکان وجود دارد که شماري از افراد مسلح زير نام ديگر گروه‌ها به فعاليت‌شان ادامه دهند. سيگار به نقل از اطلاعات سازمان ملل متحد شمار افراد مسلح طالبان را از 55 تا 85 هزار تن اعلام کرده که پس از روند صلح بايد بخش زيادي از آنان در صفوف نيروهاي امنيتي ادغام شوند و به زنده‌گي عادي برگردند، اما نگراني سيگار اين است که احتمالاْ به دليل ضعف اقتصادي، توسعه کند اجتماعي و بي‌اعتمادي به وضعيت سياسي اين روند با خطر مواجه خواهد شد. اما شکست گفت‌وگوها و يا توافق صلح براي زنان بزرگ‌ترين تهديد خوانده شده که آنان را با فاجعة دشوار و خشونت مواجه خواهد کرد.

به نظر سيگار افغانستان هنوز هم وابسته به کمک‌هاي بيروني است و اين کشور سالانه در بخش‌هاي نظامي و غيرنظامي حدود 11 ميليارد دالر کمک دريافت مي‌کند، ولي با خروج نيروهاي خارجي اين کمک‌ها شايد قطع شود.

سيگار افزوده که بودجة افغانستان با دو نوع تهديد مواجه خواهد شد؛ يکي اين که آيا شرايط حفظ توافق‌نامه صلح فراهم خواهد شد و در کنار اين ميزان کمک‌ها از فروپاشي حکومت جلوگيري خواهد کرد يا نه.

سيگار مبارزه حکومت افغانستان با فساد اداري را روي کاغذ دانسته و افزوده که فساد سيستماتيک باعث شده که امريکا برنامه‌هاي بازسازي‌اش را به گونه درست آغاز کند و به گونه نادرست پايان دهد.

نويسنده افزوده‌ که اين تهديدها 143 ميليارد دالر کمک امريکا را که از سال 2001 تا سال 2021 براي بازسازي افغانستان سرمايه‌گذاري شده، با خطر مواجه مي‌کند.

اما حکومت افغانستان در واکنش به اين گزارش گفته که توانسته نهادهاي خود را تقويت کند و از هر گونه تهديدي به دور بسازد.

دواخان مينه‌پال، معاون سخن‌گوي رياست جمهوري به رسانه‌ها گفته: «حکومت افغانستان در هر بخش پلان‌هاي درازمدت دارد تا هر چيزي که زيانمند است باز هم تقويت شود. ما براي کمک‌هاي جهاني و تأثيرگذاري اين کمک‌ها پلان جامع داريم. بر اساس اين پلان، هر کمکي به گونه مؤثرش مصرف خواهد شد.»با اين حال، برخي از تحليل‌گران به اين باور اند که با موفقيت روند صلح ميزان اين تهديدها کاهش خواهد يافت.به باور آگاهان، اگر اجماع جهاني به ميان آيد، امکان اين وجود دارد که افغانستان پس از دير زماني از يک صلح دوامدار بهره‌مند شود.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار