اخبار

سرور دانش:  گفت‌وگوهای دوحه در حالت بن‌بست قرار گرفته است

محمد حنيف اتمر: افغانستان و امريکا روی يک طرح مشترک کار می کنند

 

 

معاون دوم رييس‌جمهور تاکيد مي‌کند که گفت‌وگوهاي دوحه ميان هيأت‌هاي گفت‌وگو‌کننده‌ي دولت افغانستان و گروه طالبان در حالت نسبي بن‌بست قرار گرفته است.

محمدسرور دانش، معاون دوم رييس‌جمهور روزجمعه (بيست‌وچهارم دلو) در نخستين سال‌ياد محمدباقر محقق فرزند محمدمحقق، مشاور ارشد رييس‌جمهوري گفت که هيأت گفت‌وگو‌کننده‌ي گروه طالبان سرگرم سفرهاي سياسي‌است و حتا پيش‌شرط‌هاي جديدي را براي ادامه‌ي گفت‌وگوها گذاشته است.

آقاي دانش فرصت کنوني را براي تأمين صلح در کشور طلايي خواند و اقدامات دولت را در راستاي تأمين صلح شجاعانه توصيف ‌کرد، اما به گفته‌ي او، طالبان براي تأمين صلح در کشور از خود صداقت و جديت نشان نداده‌اند.

معاون دوم رييس‌جمهور تصريح کرد که خشونت و جنگ در کشور افزايش يافته و تعهداتي را که امريکا و طالبان براي کاهش خشونت‌ها داده بودند، عملي نشده است. او مي‌گويد، زلمي خليل‌زاد، نماينده‌ي ويژه‌ي وزارت خارجه‌ي امريکا براي صلح افغانستان در نشستي که محمداشرف غني، رييس‌جمهور و جمعي از سياست‌گران در آن حضور داشتند، با لحن تهديدآميز گفته بود، اگر 400 زنداني طالبان رها نشوند، خشونت‌ها تشديد مي‌شود.

سرور دانش گفت که حکومت براساس فيصله‌ي لويه ‌جرگه‌ي مشورتي صلح 400 زنداني طالبان را رها کرد، اما وعده‌ي کاهش خشونت تحقق نيافت. او عملي‌نشدن تعهدات طالبان در قبال کاهش خشونت‌ها را پرسش‌برانگيز مي‌خواند و مي‌افزايد که بيش‌تر زندانيان رهاشده‌ي طالبان به ميدان نبرد برگشته‌اند.

آقاي دانش تاکيد کرد که به هيأت گفت‌وگوکننده‌ي صلح دولت به تاکيد گفته شده است که در هر لحظه و زمان آماده‌ي گفت‌وگو باشد. معاون دوم رييس‌جمهور نيز افزود که تداوم نظام سياسي کنوني و قانون اساسي کشور ضامن بقا و صلح پايدار در کشور است.

به گفته‌ي آقاي دانش، اگر روند صلح به انحلال نظام کنوني و الغاي قانون اساسي منجر شود، صلح پايدار تأمين نمي‌شود، بل‌ خشونت به شکل ديگري ادامه خواهد يافت. او گفت، انحلال نظام کنوني به معناي وادارکردن مردم به پذيرش امارت اسلامي يا نظام مورد نظر طالبان خواهد بود که مورد پذيرش مردم و کشورهاي منطقه نيست.   معاون دوم رييس‌جمهور هم‌چنان طرح حکومت موقت را به معناي بازگشت به گذشته و فروپاشي توصيف مي‌کند و مي‌گويد، تجربه‌هاي تاريخي نشان داده که حکومت‌هاي موقت پس از فروپاشي نظام‌ها تشکيل شده‌اند.

سرور دانش بر حفظ انسجام سياسي و تحکيم وحدت ملي براي رسيدن به صلح تاکيد کرد و گفت که هرگونه شکاف سياسي، اجتماعي و زباني در کشور، خطرناک‌تر از جنگ است و کشور را در سراشيب فروپاشي قرار مي‌دهد.

در همين حال محمد خنيف اتمر وزير امورخارجه‌ي کشور با استقبال از تصميم جوبايدن رييس جمهوري امريکا مبني بربازنگري توافق‌نامه صلح امريکا- طالبان، گفت که افغانستان و امريکا روي يک طرح مشترک کار مي‌کنند.

آقاي اتمر روز گذشته در يک نشست خبري در کابل گفت: “به زودي شامل يک پروسه و يک گفت‌وگوي جدي روي يک پلان مشترک بين دولت افغانستان و دولت امريکا خواهيم بود.اين پروسه از يک روزپيش آغاز شد و به شدت به پيش خواهد رفت. دراين پروسه از طرف هردو دولت شوراهاي محترم امنيت ملي شان شامل بوده و تمام وزارت هاي مهم سياست‌گذار در اين حضور دارند”

آقاي اتمر در بخشي از سخنان‌اش به مذاکرات ميان هيأت‌هاي دولت افغانستان و طالبان در دوحه قطر اشاره کرد و گفت که اميدوار اند، طالبان به ميز مذاکره بازگردند. به گفته‌ي او، کشور هاي منطقه در اين باره پيام روشني به طالبان دارند.

او افزود: “تمام منطقه ما پيام را به طالبان بسيار واضح روان کرده. از طالبان مي‌خواهند که به ميز مذاکره برگردند و از خشونت،خون‌ريزي و آدم‌کشي دست بردارند. اين پيام از تمام منطقه براي شان هر روز داده مي‌شود”

مذاکرات ميان هيأت‌هاي مذاکراتي دولت افغانستان و طالبان بر اساس توافق‌نامه‌ي امريکا و طالبان در 12 ماه سپتامبرپارسال آغاز شد، اما از حدود يک ماه به اين‌طرف هيچ نشستي ميان هيأت هاي دو طرف برگزار نشده است.

مقام‌هاي اداره دونالد ترمپ رييس جمهور پيشين ايالات متحده گفته بودند که بر بنياد اين توافق‌نامه، تمامي نيروهاي امريکايي تا ماه مي سال 2021، افغانستان را ترک خواهند کرد به شرط آن که طالبان به تعهدات شان عمل کنند.

در اين حال وزير خارجه‌ي افغانستان گفته که طالبان در عملي کردن هر چهار تعهد شان: کاهش خشونت، قطع رابطه با تروريستان، پيشبرد مذاکرات معنا دار و عدم بازگشت طالبان رها شده به ميدان جنگ کوتاهي کرده اند.

آقاي اتمر در اين باره در ششمين نشست اجماع منطقه‌يي براي صلح سخن گفته است.

بر بنياد معلومات وزارت خارجه کشور، اين نشست به روز پنجشنبه بر گزار شد و سفيران و نماينده‌گان کشورهاي اروپايي و آسيايي اشتراک کرده بودند.

پيش از اين وزارت دفاع امريکا گفته بود که طالبان تعهدات شان را در توافق‌نامه‌ي دوحه عملي نکرده اند، اما طالبان گفته اند که طبق اين توافق‌نامه عمل کرده اند

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار