اخبار
رییس ستاد مشترک ارتش امریکا: آینده افغانستان قابل پیشبینی نیست
دانش: طالبان به دنبال کسب قدرت هستند و میخواهند یک نظام تکصدایی را حاکم سازند
جنرال مارک میلی رییس ستاد مشترک ارتش امریکا گفته است آینده افغانستان قابل پیشبینی نیست.
جنرال مارک میلی به خبرنگاران امریکایی گفته که ارتش 300 هزار نفری افغانستان “که سالهاست جنگ در افغانستان را رهبری میکند عامل حیاتی در تعیین آینده افغانستان است. این ارتش نسبتاً به خوبی مجهز و آموزشدیده است.”
وقتی یکی از خبرنگاران از این مقام امریکایی پرسید ارتش افغانستان در غیاب نیروهای غربی موفق میشود یا متلاشی، او پاسخ داد: “احتمالات زیادی وجود دارد.”
به گفته این فرمانده امریکایی که خود در جنگ افغانستان شرکت داشته است، از یک سو ممکن است دولت و ارتشی متحد در افغانستان مستقر شود و از طرف دیگر ممکن است تبعات بسیار بدی پدیدار شود. “مشخص نیست کدام یک از این گزینهها به واقعیت افغانستان تبدیل خواهد شد. باید منتظر باشیم وببینیم این تابستان چگونه پیش میرود.” آقای میلی گفته است متغیرهای زیادی وجود دارد و “آینده قابل پیشبینی نیست.” جنرال میلی گفته است دست کم هنوز احتمال رسیدن به یک راه حل سیاسی با مذاکره میان طالبان و دولت کابل وجود دارد که میتواند جلو “یک جنگ داخلی عظیم” را بگیرد. فرمانده ستاد مشترک ارتش امریکا بیان داشته که خروج نیروهای نظامی امریکا از افغانستان مدتها پیش از این با انتقال مسوولیتها به نیروهای امنیتی افغانستان آغاز شده است و “این صرفاً مرحله آخر است.”
جنرال میلی گفته است احتمال خروج کامل نیروهای امریکایی پیش از ماه سپتامبر نیز وجود دارد: ” جدول زمانی ماه سپتامبر ضربالاجلی است که خروج باید تا آن زمان کامل شود. به این معنی نیست که زودرت نمیتوان رفت. ما عملیات خود هماهنگ و همزمان برای دفاع از نیروهایمان پیش خواهیم برد. این کار را مسئولانه و در سریعترین شکل ممکن انجام میدهیم اما این سرعت با هماهنگی و مسوولیت خواهد بود.”
آقای میلی افزود متغیرهایی هست که در تاریخ اتمام خروج نقش دارد و نمیخواهم تاریخ دقیقی بدهم، اما مطمئنم در مهلت تعیین شده از سوی رییس جمهوری این کار انجام میشود.
این در حالی است که پیش از این وزیر خارجه امریکا نیز گفته است که امریکا آینده افغانستان را تضمین کرده نمیتواند.
اما مقامهای حکومت افغانستان بارها تاکید کردهاند که نیروهای امنیتی و دفاعی حال قابلیت دفاع از کشورشان را دارند و با خروج نیروهای خارجی از افغانستان، مشکلی پیش نخواهد آمد.
از سوی هم داکتر عبدالله عبدالله، رییس شورای مصالحه ملی گفته که خروج نیروهای بینالمللی امکان دارد تمایل طالبان به جنگ را تقویت بخشد.
آقای عبدالله در مصاحبه به صدای امریکا گفته طالبان به جای راههای مسالمتآمیز روی جنگ غور میکنند.
او گفته: “یک جانب فکر میکند که امکان دارد خلای به وجود آید و از آن به نفع خود استفاده کند و موضعگیری خود را تقویت بخشد. یک جانبی که به جای راههای مسالمتآمیز روی جنگ غور میکند. این قابل نگرانی است که موضعگیری طالبان نیرومند شود. تا جای که آنها بهانهجویی میکنند و دلیل میآورند.”
از سوی دیگر محمد سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری تاکید میکند که طرفهای داخلی و منطقهیی دخیل در روند صلح باید در محور طرح صلح حکومت متحد شوند و طالبان را به پذیرفتن صلح وادار بسازند.
آقای دانش روز دوشنبه، (13 ثور) در مراسم گرامیداشت از روز جهانی آزادی بیان در کابل گفت که حکومت افغانستان در طرح صلح، ایجاد حکومت مشارکتی را مطرح کرده است، حکومتی که به باور او، ساختار سیاسی و قانون اساسی موجود در آن حفظ میشود و قدرت سیاسی بر اساس ارادهی مردم به زعیم دیگری منتقل میشود.
آقای دانش تصریح کرد که در این طرح صلح رییسجمهور غنی هیچ اصراری به تکمیل دورهی حکومتش ندارد و انتخابات عمومی و ارزشهای شهروندی اصل قرار گرفته است. در حالی که به سخن او، طالبان به ارادهی مردم پایبند نیستند و از اشتراک در انتخابات میترسند.
معاون دوم ریاست جمهوری با اشاره به دوام خشونتها از سوی طالبان گفت که پس از خروج نیروهای خارجی این گروه هیچ بهانهی مشروعی برای ادامهی جنگ نخواهند داشت. اما به باور او، طالبان به دنبال کسب قدرت هستند و میخواهند یک نظام تکصدایی را در کشور حاکم بسازند.
آقای دانش خاطرنشان کرد که طالبان با دوام خشونت به ویژهی کشتار خبرنگاران و فعالان مدنی بیشتر از پیش خود را رسواتر میسازند.
این در حالی است که تا کمتر از پنج ماه دیگری قرار است نیروهای خارجی افغانستان را ترک کنند. در این گیرودار چشمانداز صلح نیز به دلیل عدم تمایل طالبان برای اشتراک در نشستهای صلح تیره و تار به نظر میرسد.