اخبار

روسيه: مذاکرات صلح دوحه نتوانسته نتايج خوب به ارمغان آورد

          

دولت روسیه از روند مذاکرات صلح دوحه انتقاد کرده که گفته که این پروسه تاکنون نتوانسته نتایج خوب به ارمغان آورد.

روسیه گفته که در کنار این که گفت‌وگوهای صلح تاکنون نتایج خوب نداده، خشونت‌ها در افغانستان به‌طور فزاینده‌ی رو به افزایش اند.

سرگی لاوروف زیر امورخارجه روسیه که در یک کنفرانس مشترک خبری با محمد حنیف اتمر همتای افغانی خود در مسکو در مورد وضعیت افغانستان سخن گفت، بر روند صلح دوحه‌ی قطر انتقاد کرد و برای پیروزی گفت‌وگوهای صلح آغاز روند مسکو را مطرح نمود.

او افزود: “تاکنون روند صلح در دوحه به بن‌بست مواجه شده و نتوانسته بر یک آجندای با مفهموم کار کند. ما متمایل ایم که اگر دیگر جوانب آماده باشند، این روند را دوباره آغاز کنیم.”

لاوروف در زمانی روند دوحه را شکنند خوانده که پس از پنج هفته توقف در مذاکرات صلح تیم‌های مذاکره کنندهٔ دولت افغانستان و طالبان در هفته پیش   دیدار شان را از سر گرفتند. پیش از آن، مسکو هم شاهد نشست‌ها در باره صلح افغانستان بوده.

دیدار طالبان با یک گروه از سیاست‌مداران افغان در ماه نوامبر سال ۲۰۱۸ و به دنبال آن، ملاقات یک گروه بزرگی از سیاست‌مداران افغان که رهبری آن‌ها را حامد کرزی رییس جمهور پیشین به عهده داشت، در ماه می سال ۲۰۱۹ با طالبان در مسکو صورت گرفت.

مسکو همچنان نشست مشترک نماینده‌گان ایالات متحده، چین و پاکستان را در ارتباط به گفت‌وگوهای صلح هم میزبانی کرده است.

همزمان در کنفرانس خبری مشترک در مسکو، محمد حنیف اتمر وزیر خارجه از موقف روسیه در ارتباط به صلح و ثبات در افغانستان ستایش کرد.

او افزود: “ما از موقف روسیه در ارتباط به پروسه‌ی صلح استقبال می‌کنیم. به‌خصوص، در مورد این‌که برگشت رژیم طالبانی را قابل قبول نمی‌داند. ما از این موقف روسیه ستایش می‌کنیم که طالبان نباید از فهرست تحریم‌های بین‌المللی خارج شوند تا این‌که تعهدات شان مرتبط به صلح را عملی نکنند، ما از این موقف روسیه برای کار مشترک با دولت افغانستان و شرکای منطقه‌یی و بین‌المللی آن، استقبال می‌کنیم.”

آقای اتمر برای جلب اجماع منطقه‌یی به مسکو سفر کرده است.

او در این دیدارها، نامه محمداشرف غنی رییس جمهوری کشور را عنوانی رییس جمهوری روسیه ولادیمیر پوتین به سرگی لاوروف تسلیم کرد، اما از جزئیات نامه تاکنون چیزی گفته نشده.

وزیر امور خارجه روسیه در بخشی دیگر از صحبت‌هایش گفت که در ارتباط به گسترش نفوذ داعش و تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان نگرانی دارد.

گسترش نفوذ داعش و قاچاق مواد مخدر نگرانی‌های جدی روسیه به حساب می‌رود. مقام‌های روسی همواره گفته اند این دو تهدید از افغانستان متوجه این کشور است. سرگی لاوروف وزیر خارجه افزود: “ما هم‌نظریم که گروه داعش در نا آرامی‌ها در افغانستان یک عامل قابل ملاحظه است. می‌بینیم که این گروه در ولایت های شمالی افغانستان در پی نفوذ بیشتر بوده تا فعالیت‌های شان را در آسیای میانه افزایش دهند. ما همچنان در باره تولید و قاچاق مواد مخدر نگرانی نشان دادیم که گروه‌های دهشت افگن را تمویل می‌کند. متأسفانه افغانستان ۹۰ در صد تریاک جهان را تولید می‌کند. ما علاقه داریم که با مقام‌های افغان یک‌جا برای از بین بردن این تهدید همکاری کنیم.”

فعالیت‌های جنگجویان گروه داعش و دیگر گروه‌های خارجی در ولایت های شمالی افغانستان تا هنوز برای کشور های منطقه نگران‌کننده است.

به تازه‌گی نشست کشورهای سازمان همکاری شانگهای که یک‌ماه پیش برگزار شده بود، شماری جنگجویان افراطی را در افغانستان به دلیل برگشت آن‌ها از جنگ عراق و سوریه به این کشور، روز افزون خواند.

جمعه خان غیاثوف مسوول بخش مبارزه با دهشت افگنان منطقه‌یی در سازمان شانگهای، افزایش روز افزون جنگجویان افراطی را برای منطقه به‌خصوص آسیای میانه بزرگ‌ترین تهدید خواند.

پیش از این نیروهای نظامی امریکا چند بار برای از بین بردن جنگجویان افراطی آسیای میانه در بدخشان عملیاتی را راه اندازی کردند.

در ضمن، تولید و قاچاق مواد مخدر هم نگرانی دیگر روسیه را می‌سازد.

گزارش‌های ادارهٔ مواد مخدر و مبارزه با جرایم سازمان ملل متحده یا (یو‌ان‌اودی‌سی) از دو مسیر قاچاق مواد مخدر از افغانستان به روسیه یاد کرده است.

یکی تاجیکستان، قرغزستان و کازاخستان و دیگر مسیر اوزبیکستان و قزاقستان است.

اما حکومت افغانستان، تولید، تجارت و قاچاق مواد مخدر را یکی از عوامل ادامه جنگ در افغانستان می‌داند که با برقراری صلح تهدیدهای ناشی از قاچاق مواد مخدر و دهشت افگنی در این کشور از بین می‌رود.

آقای اتمر در کنفرانس خبری مشترک گفت: “می‌خواهم یک بار دیگر به این موضوع تاکید کنم، آنچه را که جناب وزیر (وزیر خارجه روسیه) نسبت به آن نگرانی نشان داد، به ویژه در باره داعش، در باره امنیت و در باره مواد مخدر، نگرانی‌های مشترک اند.”

آقای اتمر افزود: “اگر طالبان تعهدات شان در ارتباط به آتش بس و یک موافقتنامه جامع صلح بر آورده کنند، این نگرانی‌ها خیلی به زودی از ملک ما رفع خواهند شد.”

حکومت افغانستان به این باور است که کشورهای منطقه برای مبارزه بر ضد قاچاق مواد مخدر و تهدیدهای دهشت افگنی باید با حکومت افغانستان کمک کنند و این کشور را در مبارزه با این پدیده‌ها تنها نگذارند.

روسیه یکی از کشورها تأثیرگذار بالای طالبان می‌باشد که هر از گاهی با رهبران این گروه گفت‌وگومی‌کند.

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار