جهان
رهبران فرانسه و ایالات متحده بر همکاری مشترک برسر مسأله هستهیی ایران تاکید کردند
کاخ اليزه اعلام کرد که امانويل مکرون و جو بايدن، روساي جمهور فرانسه و ايالات متحده، درباره موضوعات مختلف از تغييرات آب و هوايي گرفته تا مبارزه با ويروس کرونا و همچنين توافق هستهيي ايران تيلفوني گفتوگو کردند.
اين نهاد در بيانيه خود عنوان کرده که رهبران دو کشور طي اين مکالمه که نخستين گفتوگوي آنها پس از مراسم تحليف آقاي بايدن محسوب ميشود، «تمايل خود را براي همکاري مشترک به منظور برقراري صلح در خاور نزديک و خاورميانه و بهويژه مسأله هستهيي ايران ابراز کردند.»
فرانسه مخالف سياست دولت دونالد ترمپ براي لغو يکجانبه توافق هستهيي و وارد آوردن «فشار حداکثري» به ايران بود. ساعاتي پيش از گفتوگوي رؤساي جمهور دو کشور نيز ژان ايو لودريان، وزير خارجه فرانسه با انتقاد از سياست دولت پيشين امريکا در قبال برجام گفت که اين سياست «نتيجه عکس داد» و «ايران در آستانه دستيابي به سلاح هستهيي است.»
ايران در واکنش به خروج واشنگتن از توافق هستهيي و اعمال تحريمهاي سنگين عليه آن، از تعهدات خود عدول کرد و از جمله ذخاير اورانيوم غنيشده خود را افزايش داد و توليد اورانيوم 20 درصدي را از سر گرفت.
با اين حال وزير خارجه ايران هفته گذشته در واکنش به همتاي فرانسوي خود که اظهارات تقريباً مشابهي را بيان کرده و تهران را به تلاش براي دستيابي به جنگ افزار هستهيي متهم ساخته بود، اين اتهام را «ياوهگويي بيهوده» خواند.
آقاي لودريان در سخنان روزگذشته خود همچنين تاکيد داشته که «بايد راهي براي بازگشت به توافق هستهيي وين (برجام) بيابيم.»
بيانيه کاخ اليزه جزييات بيشتري از مکالمه رهبران فرانسه و ايالات متحده درباره توافق هستهيي ايران به دست نميدهد. کاخ سفيد نيز در بيانيه خود به گفتوگوي آقاي بايدن و آقاي مکرون پيرامون معاهده اقليمي پاريس، کوويد-19 و اقتصاد جهاني اشاره کرده و نوشته که رييس جمهوري ايالات متحده بر همکاري تنگاتنگ واشنگتن با پاريس در رابطه با اين موارد تاکيد داشته است.
جو بايدن در نخستين روز رياست جمهوري خود با امضاي فرماني، زمينه بازگشت ايالات متحده به توافق اقليمي پاريس را فراهم کرد.
معاهده اقليمي پاريس با تلاش دولت باراک اوباما، رييس جمهوري پيشين امريکا در سال 1394 و با حضور نمايندهگان 196 کشور امضا شد، اما دونالد ترمپ امريکا را از اين توافق خارج کرده بود.