اخبار
حامد کرزی: روند صلح باید از پروژهی خارجی به یک روند ملی تبدیل شود
عبدالله: اتحاد و همبستهگی سیاسی در رابطه به مذاکرات صلح ضروری است
حامد کرزي رييس جمهوري پيشين کشور تاکيد ميکند که به دليل ملي نبودن روند صلح، تاهنوز افغانستان به صلح نرسيده است.
آقاي کرزي که روز دوشنبه (10 جوزا) در نشستي زير نام «هم انديشي صلح کابل» در کابل صحبت ميکرد گفت: «با تمام تلاشهاي ملي که داشتيم به صلح نزديک نشديم بلکه احساس ميکنيم روز به روز از آن دور ميشويم».
آقاي کرزي روند جاري صلح را يک پروژه خارجي خوانده گفت: «زماني ما به صلح ميرسيم که اين روند از پروژه خارجي بودنش به پروسه ملي بودنش تبديل شود».
او همچنان گفت: «خارجيها دو طرف ( جمهوريت و تحريک طالبان) را در مقابل هم قرار دادهاند، اگر ما اين روند را با ابتکار خود بدست بگيريم، در ظرف يک ماه حتي کمتر از يک ماه صلح در افغانستان تامين ميشود».
رييس جمهوري پيشين کشور افزود: «جنگ جهاني در چند مذاکره ختم شد، چرا جنگ افغانستان ختم نميشود؟ چون روند صلح افغانستان يک پروژه خارجي است».
او اظهار داشت: «اميدوارم که تحريک طالبان بگويد که بياييد در باميان مذاکره کنيم، هم وطن خود ماست و هم هوايي خوب و خنک دارد، آب گوارا و هوتل زيبا دارد و همچنان در نورستان، پنجشير، ننگرهار و يا در ارزگان که چه هوايي خوبي و توت شيرين دارد».
او تاکيد کرد: «اين روند بايد از پروژه خارجي بودن به پروسه ملي تبديل شود، باز به زودي به صلح دست پيدا ميکنيم».
در همين حال، حاجي عزيزالله دين محمد معاون شوراي عالي مصالحه ملي نيز خطاب به طالبان گفت: شما با زور نميتوانيد قدرت را بهدست گرفته و حکومت کنيد، شما بايد واقعيتهاي موجود افغانستان را درک کرده و تن به خواست مردم دهيد».
اين در حالي است که از چندي به اينسو، گفتوگوهاي صلح ميان دولت افغانستان و گروه طالبان به بست خورده و از سوي ديگر خشونتها در کشور افزايش يافته است.
قرار است هيأت مذاکره کنندهي جمهوري اسلامي افغانستان روز سهشنبه بار ديگر راهي قطر شوند و مذاکرات صلح را با هيأت طالبان از سر گيرند.
داکتر عبدالله عبدالله، رييس شوراي مصالحهي ملي که با شماري از هيأت مذاکراتي جمهوري اسلامي افغانستان ديدار داشته، و در مورد اين ديدار و سفر آنان در دوحه، در صفحهي تويترش نوشته است: «هيأت گفتوگوکنندهي صلح دولت بهزودي راهي دوحه ميشود و اميدواريم گفتوگوهاي صلح دوباره آغاز شود. دولت افغانستان از آغاز دوبارهي گفتوگوها پشتباني ميکند تا خشونتهاي جاري از طريق گفتوگو حل شوند و تمام تمرکز روي گفتوگوها باشد.»
آقاي عبدالله همچنان گفته که که توجه به وضعيت جديد و تحولات داخلي و منطقهيي، اتحاد و همبستهگي سياسي رهبران و جريانهاي سياسي در اين کشور را در اين راستا ضروري عنوان کرده است.
وزارت دولت افغانستان در امور صلح نيز از سفر هيأت مذاکراتي جمهوري اسلامي افغانستان به قطر خبر داده و گفته که به منظور از سرگيري مذاکرات بينالافغاني، قرار است رييس و اعضاي هيات مذاکرهکنندهي جمهوري اسلامي افغانستان روزسهشنبه کابل را به مقصد دوحه پايتخت قطر ترک کنند.
ناجيه انوري، سخنگوي اين وزارت روز دوشنبه (10 جوزا) در پيامي که به رسانهها فرستاده گفته که با برگشت اعضاي هيأت مذاکرهکنندهي جمهوري اسلامي افغانستان به دوحه، مذاکرات بينالافغاني دوباره آغاز خواهد شد.
خانم انوري افزوده: «چنانچه شما در جريان استيد در روزهاي عيد يک جلسهي بين يک تعداد اعضاي هيات جانب جمهوري اسلامي افغانستان و جانب مقابل در دوحه تدوير شد و در آن جلسه بر علاوهي مسايل ديگر، روي سرعت مذاکرات و همچنين تأکيد روي شروع مذاکرات بعد از عيد سعيد فطر صورت گرفت.»
سخنگوي وزارت دولت افغانستان در امور صلح اضافه کرد که هيات مذاکرهکنندهي جمهوري اسلامي افغانستان «آمادهگي کامل» را براي پيشبرد مذاکرات بينالافغاني گرفته اند و با ارادهي قوي در اين مذاکرات حضور خواهند يافت.
او تصريح کرده: «تلاش جمعي تيم جمهوري اسلامي افغانستان بر اين است تا مذاکراتي که در جريان است، آن را به يک نتيجهي ملموز، خوب و با هدف تامين صلح پايدار و با عزت در افغانستان موفقانه به انجام برسانند.»
شماري از آگاهان سياسي بر اين باور اند که گفتوگوهاي صلح دوباره آغاز ميشود و ممکن است اين بار نتيجهي مثبت در پي داشته باشد.
حميدالله هوتک، تحليلگر سياسي با وجود اينکه از افزايش خشونتها، سرنوشت ناروشن نشست استانبول و توقف گفتوگوهاي صلح دوحه ابراز نگراني ميکند، اما اميدوار است گفتوگوهاي صلح دوحه بهزودي از سر گرفته شود.
آقاي هوتک گفته که اگر گفتوگوها اين بار نتيجهي مثبت نداشته باشد، هر طرفي که سرکشي کند، با واکنش جدي مردم روبهرو خواهد شد؛ زيرا مردم از جنگ خسته شدهاند.
هوتک افزوده: «مردم افغانستان به صورت کساني که افغانکشي را ميخواهند، در طول تاريخ سيلي زده است. اميد است و انشاءالله نشست صلح دوحه دوباره آغاز شود. خبر خوش اين است که طالبان نرمش نشان دادهاند و دولت هم ابراز آمادهگي کرده است.»
اميدواريها به از سرگيري گفتوگوهاي صلح دوحه در حالي مطرح ميشود که جنگجويان طالبان درگيريها در کشور را افزايش دادهاند و در نتيجه هر روز در کنار غيرنظاميان، گزارشهايي از تلفات دو طرف منتشر ميشود.
در کنار توقف گفتوگوهاي صلح بينالافغاني، از نشست استانبول دربارهي صلح افغانستان که سرنوشتساز خوانده شده است، نيز خبري نيست. اين نشست که براي 16 اپريل برنامهريزي شده بود، براي زمان نامشخصي به تأخير افتاده است.