اخبار

جلال يفتلی وارد بدخشان شد؛ آيا معادله‌ی جنگ تغيير می‌کند؟

جنرال جلال، مشهور به مولوی جلال یفتلی که در رده‌های بلند ارتش کشور تجربه‌ی نظامی‌ دارد به تازه‌گی وارد جنگ بدخشان شده است. او از بسیج عمومی مردم برای سرکوب طالبان در این ولایت هشدار می‌دهد. در حال حاضر به جز شهر فیض‌آباد، مرکز بدخشان و ولسوالی کران و منجان، همه‌ی ولسوالی‌های بدخشان زیر تصرف جنگ‌جویان گروه طالبان درآمده‌اند. جنرال جلال اما می‌گوید که برای پاک‌سازی این ولایت از وجود طالبان آستین بر زده و هشدار می‌دهد که بدخشان را به گورستان طالبان بدل خواهد کرد.

مولوی جلال یفتلی به تازه‌گی از فرماندهی یک قول اردوی ارتش استعفا کرده، دو روز پیش وارد بدخشان شده است. آقای جلال در نشستی با مسوولان محلی و فرماندهان جهادی گفته است: “پس از آن که شمار زیادی از ولسوالی‌های بدخشان به دست طالبان سقوط کردند، از فرماندهی قول اردوی ۲۰۳ تندر استعفا کردم تا به بدخشان بیایم و در برابر طالبان برزمم.”

آقای یفتلی در رده‌های بلند نظامی از جمله فرماندهی نیروهای ویژه‌ی ارتش، ریاست رجال برجسته، فرماندهی قول اردوی ۲۰۳ تندر و دیگر رده‌های بلند نظامی کار کرده و از خود کارنامه‌های درخشانی برجای گذاشته است.

پیروزی‌های پیهم او در سال‌های گذشته در بازپس‌گیری شهر کندز، ولسوالی‌ها اشکاشم و زیباک بدخشان و اخیراً سرکوب طالبان در ولسوالی‌های سیدکرم و میرزاکه در ولایت پکتیا و دفع بسیاری از حمله‌های تهاجمی طالبان در نقاط مختلف کشور، او را به یک فرمانده شکست‌ناپذیر و کاریزما بدل کرده است.

یکی از ویژه‌گی‌هایی که جنرال جلال یفتلی را از دیگران متمایز می‌سازد، این است که افزون بر اشراف کامل بر مسایل نظامی، به عنوان یک روحانی نامدار بر موضوع‌های دینی نیز تسلط کامل دارد و می‌تواند با استفاده از این جایگاه مشروعیت جنگ طالبان را زیر پرسش قرار دهد و مردم را علیه این گروه بشوراند.

مولوی جلال آن چنانی که خودش می‌گوید، اگر از حمایت کامل سیاسی و هوایی حکومت مرکزی برخوردار باشد، می‌تواند معادله‌ی جنگ بدخشان را تغییر دهد و مناطق بیش‌تری را در این ولایت از حضور طالبان تصفیه و حاکمیت دولت را توسعه بخشد. زیرا این فرمانده ارتش، زبان تأثیرگذار دارد و یک شخصیت با روحیه‌ی قوی و فرمانده قاطع و پیروزی‌اندیش است. همیشه از غالب شدن و پیروزی حرف می‌زند، از شکست و عقب‌نشینی حرفی به زبان نمی‌آورد.

جلال با توجه به این که در زمان مأموریت در کرسی‌های مختلف ارتش افغانستان، کارنامه‌ی شکست با طالبان را ندارد، برای تغییر معادله‌ی جنگ بدخشان می‌تواند، مهره‌ی مؤثری باشد. ورود این فرمانده مجرب ارتش افغانستان به جنگ این ولایت، خون تازه‌یی به رگ‌های نیروهای امنیتی دمیده است. نیروهایی که به دلیل عقب‌نشینی‌های پی‌هم و از دست دادن وسایل و تجهیزات نظامی روحیه‌ی رزمی خود در برابر طالبان را اندکی از دست داده بودند با آمدن جلال دوباره روحیه گرفته‌اند. حالا در صورتی که اراده‌ی سیاسی وجود داشته باشد، جلال می‌تواند اوضاع جنگ بدخشان را به نفع دولت تغییر دهد.

جلال، فرماندهی است که خودش در خط نخست جنگ در کنار سربازان قرار مي‌گيرد و اين ويژه‌گي مي‌تواند روحيه‌ي رزمي سربازان را در برابر طالبان تقويت کند تا سربازان بتوانند با ايستاده‌گي‌هاي کامل جغرافياي از دست‌رفته‌ي جنگ بدخشان را پس بگيرند.

از سوي ديگري، جنرال جلال چند سال پيش همزمان با سقوط ولسوالي زيباک و بخش‌هايي از ولسوالي اشکاشم رهبري يک واحد نيروهاي ويژه ارتش ملي کشور را برعهده داشت. طالبان در بدخشان در آن سال همه‌ي توان خود را براي تصرف ولسوالي مرزي اشکاشم به کار انداختند، اما با مقاومت و رهبري جلال ناکام شدند و تلفات سنگيني را تجربه کردند. با توجه به تجربه‌ي تلخي که طالبان از جنگ با فرمانده جلال دارند، حضور او در خط نخست جنگ مي‌تواند بر روحيه‌ي جنگ‌جويان طالبان تأثير منفي بگذارد و برعکس نيروهاي دولتي را نيرومند سازد.

اين در حالي است که همزمان با تشديد حمله‌هاي تهاجمي طالبان بر ولسوالي‌ها، بندرها و مرکز شماري از ولايت‌ها، مقاومت‌گران ديروز با گرفتن سلاح در کنار نيروهاي امنيتي سنگر دفاع از مردم را مستحکم نگه‌داشته‌اند. عطامحمد نور و مارشال عبدالرشيد دوستم در شمال، امير محمد اسماعيل خان در حوزه‌ي غرب، احمد مسعود، در ولايت پنجشير، حضرت علي در مشرقي، جنرال نجيب، عبدالله بيک و سيدمنير محبوبي در تخار، جنرال جلال، محمدامين و حبيب وردوجي در بدخشان، بزرگان اندراب‌ها، خوست‌ها و خنجان در بغلان، بزرگان شوراي شمالي بزرگ در پروان و کاپيسا از مشهورترين و تأثيرگذارترين فرماندهاني هستند که جبهه‌ي مقاومت عليه طالبان را تشکيل داده‌اند.

اين فرماندهان مي‌گويند که آنان روند بسيج مردم و تجهيزات نيروهاي مقاومت مردمي را تکميل کرده‌اند و به زودي روند تصفيه‌ي مناطق از دست‌رفته را آغاز مي‌کنند. آگاهان امور نظامي به اين باورند، اگر طالبان از ميان جنگ و صلح، جنگ را انتخاب کنند، در برابر موج بزرگ و سرتاسري مقاومت مردمي و قيام ملي روبه‌رو خواهند شد و شکست‌شان حتمي است.

نشانه

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار