اخبار
تخریب تندیس های بودا، فاجعه فرهنگی طالبان فرهنگ ستیز
تخريب تنديس هاي بودا، نمادي ازتحجر طالباني است، خاطرة زشتي که فراموش ناشدني است ونشان مي دهد، اين گروه تا کدام پيمانه بيگانه با فرهنگ اند.
بيست سال قبل از امروز، 20 حوت سال 1379 جهان شاهد پر تحجرترين رويداد فرهنگي بود، تنديس هاي بودا در باميان «صلصال و شمامه» ظاهراً در پي تصميم شوراي رهبري، شوراي علما و ستره محکمةطالبان، به پيروي از فرمان ملا محمد عمر رهبر آن وقت اين گروه که دستور تخريب تمام آثار باستاني را صادر کرده بود تخريب شد، با اين کار، بزرگترين مجسمههاي جهان نابود شد، اين حرکت طالبان نه تنها قلب هر شهروند افغان را که بت هاي باميان را نشانة تمدن و تاريخ سرزمين شان مي دانستند، متأثر کرد، بل قلوب ميليونها پيرو بودا در جهان متأثر شد و به اين ترتيب طالبان در برابر جهان اعلام جنگ کردند.
شماري ازاعضاي ارشد گروه طالبان که امروز در کابل اند دليل مي آورند که اين کاربه هدف حفاظت از اسلام انجام شد، زيرا طالبان نمي خواستند در سرزمين اسلامي، نشاني از بت پرستي وجود داشته باشد.
با يک درنگ کوتاه در مي يابيم که اين توجيه سازي ها نمي تواند طالبان را از جنايتي که دربرابر بشريت انجام داده اند برائت دهد، از طرف ديگر، آناني که چنين ميگويند، خود به بيراهه رفته اند و يا هم کوشش کردهاند که وابستگي ويا دستور پذيري طالبان را از سازمان هاي استخباراتي بيگانه و گروههاي تروريستياي که در زمان طالبان در افغانستان حضور داشتند و حرف اول را مي زدند کتمان کنند.
با آن که شماري از اعضاي طالبان دليلي را که در بالا ذکر شد مي آورند مگر يک عضو ديگري طالبان که در رهبري يکي از وزارت هاي اين گروه کار کرده است در مصاحبه يي با يک تلويزيون خصوصي گفته است «تخريب تنديس هاي بودا» کار طالبان افغان نبود بل ‹مجاهدين کشميري› اين کار را کردند، تأسف در اين است که طالبان در کشور خود شان صلاحيت حفاظت از داشته هاي باستاني شان را نداشتند.
طالبان که امروز در ساية نظام زندهگي ميکنند روايت هاي اسفباري در رابطه به تخريب تنديس هاي بودا دارند، اين که اين برنامه چگونه روي دست گرفته شد، روند انتقال مواد انفجاري از پاکستان به باميان براي تخريب دو تنديس بودا، به راه افتاد و سرانجام اين دو بت بزرگ جهان با بيرحمي و تحجر تخريب شد.
روايت هاي طالبان اين است يکي از وجوه مشترک ميان رهبري طالبان و القاعده، کينه توزي و عداوت هر دو عليه بت هاي باميان تا مرز نابودي آن بود، طالبان که با امارت خود ساخته و نظام پوشيده و مقيدي که داشتند، از سوي جهان رانده شده بودند، انزواي دوامدار باعث شد که طالبان براي مطرح کردن خود به خصوص در ميان کشور هاي اسلامي، برنامة تخريب بت هاي باميان را پيش گيرند که نشان دهند مسلمانان بت شکن اند و از تهديد و انزوا هراس ندارند، طالبان به اين فکر بودند که با از بين بردن بت هاي باميان، از جامعة بينالمللي، سازمان ملل متحد و کشورهايي که آنان را به رسميت نشناخته اند، مي توانند انتقام بگيرند. بنابراين، هر قدر تاکيد جهان بر حفظ اين آثار بيشتر شد، طالبان هم بيشتر بر نابودي آنها پافشاري کردند.
طالبان بت هاي باميان را نابود کردند مگرآغاز گر يک دشمني جديد، پيروان بودا با مسلمانان شدند،شماري از کشورها و مردماني که پيرو بودا در جهان اند، کم نيست همه اين مردمان اين حرکت طالبان را، زادة انديشه هاي استخباراتي نمي دانند، آنان به اين فکر اند که تنديس هاي بودا در افغانستان درروشنايي احکام اسلام تخريب شده است و آنان به فکر انتقام از مسلمانان برآمدند و حس انتقام تاکنون در آنان زنده است، اگرامروز جامعة اقليت مسلمانان در سريلانکا و يا هند دچار مشکل اند و اگر امروز وحشت و بربريتي که در برابر مسلمانان در برما روا داشته مي شود و يا هم مسلمانان در کشور هاي شرق دور با ناملايمت هاي روز گار مواجه اند، بخش کلان از مشکلات آنان با تخريب تنديس هاي بودا در افغانستان گره خورده است، طالبان با تخريب تنها دو بت، خواستند که خودرا بت شکن نشان دهند، مگر اين بت شکني، به شکست چه زندهگي ها در خارج از افغانستان تمام شد و چه قلب هايي که بعد از تخريب تنديس هاي بودا نشکست.
طالبان تنها دو بت را تخريب کردند، مگر با تخريب اين دو بت، صد ها بت ديگر در نقاط مختلف جهان به ياد بود از صلصال و شمامه ساخته شد.
در بعد اقتصادي افغانستان با از دست دادن مجسمه هاي بودا، نه تنها که از ناحية فرهنگي به شدت آسيب ديده است، بل از لحاظ اقتصادي نيز سالانه مقدار هنگفتي از درآمد هاي ناشي از جهانگردي را از دست داده است.
با آن که طالبان در کنار تخريب دو تنديس بودا، هزاران داشته هاي ديگر باستاني اين کشور را تخريب کردندو همه آثار باستاني به شکل انسان يا حيوان را که به عقيده طالبان کفرآميز بود، شکستند، مگر اکنون سياسي شده اند و براي تحکيم موقعيت شان و اين که نشان دهند که ديگر آن طالبان فرهنگ ستيز وارزش ستيز ديروز نيستند، به بازسازي چهرة شان رو آورده اند به تازهگي در يک موضعگيري بيسابقه، از تمام افراد خود خواسته اند که آثار تاريخي افغانستان را تخريب نکنند و از آنها محافظت کنند.
همان گونه که جهان فراموش نکرده است طالبان هم نبايد فراموش کنند که بوداهاي باميان تنها ميراث باستاني افغانستان نبود،يادگار جهاني و مربوط به بشريت بود و اين گفته راست است که طالبان با اين کار شان يک فاجعة فرهنگي را خلق کرده اند و نمي توانند با توجيه سازي و ترغيب افراد شان به حفاظت از داشته هاي باستاني چهره فرهنگ ستيز شان را پنهان کنند، بالاخره روزي محکمة جهاني به اين جنايت طالبان رسيدهگي خواهد کرد. صائم