اخبار

بيشترين پول مبارزه با کرونا  در باميان حيف و ميل شده است

 

اسناد و مدارکي که پژواک به آن دست يافته، نشان مى‌دهد که در بودجه‌ي اختصاصى براى مبارزه با ويروس کرونا در ولايت باميان، ميليون‌ها افغانى حيف و ميل شده و همچنان بخشي هنگفتى از اين بودجه، در بخش ترميم سرک‌ها و پاک کارى جويچه‌ها مصرف شده است.

در اسناد آمده که در مصارف بودجه‌ي کرونا در باميان، منافع عامه در نظر گرفته نشده، برخى اجناس و لوازم طبى نسبت به قيمت بازار، بلندتر خريدارى شده و از بودجه‌ي کرونا براى معتادين نيز جاي بودوباش تهيه شده است.

تفاوت قيمت در خريدارىها: به اساس يافته‌ها، ازپول بودجه‌ي مبارزه با کرونا در باميان، يک‌هزار جوره لباس محافظتى شخصى، 60 پايه بالون اکسيجن، 200جوره موزه، يک هزار کيلوگرام پودرکلورين، 10پايه انفراريد ديجيتل، 180 تخته کمپل، هفت‌صد باکس ماسک سه لايه، و700 بوتل هند رب 250 ملى گرام [مايع عفونى کننده دستان] به هزينه‌ي بيش از 5،4 ميليون افغانى خريدارى شده است.

منبع، به طور مثال نوشته است که رياست مالى و ادارى ولايت باميان، تعداد يک‌هزار سيت لباس محافظتى (PPE) که هر سيت 1800 افغانى قيمت گذاري شده خريداري نموده، اما اين جنس نسبت قيمت بازار  700 افغانى  بلند خريداري شده است.

به همين گونه اسناد حاکيست که اين رياست درخواست خريدارى پنج قلم مواد وقايوى مورد ضرورت مرکز و ولسوالى‌ها را به مقام ولايت باميان ارايه نموده. اين خريدارى  پس از تأييدى شوراى نظارت و منظورى والى ولايت، به هزينه‌ي بيش از 1،6 ميليون افغانى خريدارى شده است.

در اين اسناد آمده است که قيمت خريد دو قلم ازمجموع پنج قلم جنس، به طور نمونه با قيمت تخمينى بازار مقايسه شده است که 546 هزار افغانى تفاوت در قيمت خريد اين دو قلم جنس را نشان مى‌دهد.

همچنان طى پيشنهاد ديگر رياست مالى و ادارى ولايت باميان، مقدار 175 کيلوگرام کلورين 35 درصد، جهت دواپاشى دفاتر ولسوالى‌ها درخواست گرديده که پس ازتأييدي شوراى نظارت و حکم والى ولايت، خريدارى آن صورت گرفته، اما يافته‌ها نشان مى‌دهد که در خريدارى 175 کيلوگرام کلورين، 70 هزار افغانى تفاوت قيمت خريد با نرخ موجود در بازار مشاهده مى‌گردد.

بر بنياد معلومات منبع، اکثريت خريدارى‌ها در ولايت باميان، با استفاده از روش تدارکاتى پرچون صورت گرفته و قيمت خريداجناس، با نرخ موجود در بازارهاى باميان و کابل مقايسه شده اند.

يافته ها همچنان نشان مي‌دهد که در کُل نزديک به 2.5 ميليون افغاني، تفاوت درخريدارى هشت قلم جنس مشاهده مي‌گردد.

به نقل از منبع؛ محمد رضا طنين، رييس مالى و ادارى، محمد ناصر شريفى، کارمند مالى و ادارى رياست صحت عامه، حسين داد هدايتى آمرمالى مستوفيت، عبدالجيد کارمند رياست امنيت ملى، طواف الدين مديرمحاسبه رياست سارنوالى، سيد على آقا ايوب ناصرى رييس صحت عامه باميان، اعضاى هيأت نرخ گيرى و عتيق الله عتيق معاون مالى و ادارى ولايت، منظور کننده اين خريدارى‌ها مى‌باشند.

به اساس يافته‌ها، با درنظرداشت توضيحات فوق؛ درمصرف منابع اختصاص يافته ازبودجه مبارزه با ويروس کرونا، منافع عامه در نظر گرفته نشده؛ بناءً ايجاب مى‌نمايد تا فرايند تهيه و تدارک اجناس فوق به خصوص قيمت خريد لوازم و تجهيزات طبى، مورد تحقيق بيشتر قرار گيرد، تا از حيف و ميل و يا عدم حيف و ميل منابع اختصاص يافته، اطمينان لازم حاصل گردد.

خريداريهاي غيرمرتبط در ولايت باميان: دراين سند آمده است که از پول اختصاص يافته براى مبارزه با کرونا؛ دو پايه بايلر ايراني، دو پايه آبدان، 28 پايه ماشين کالا شويي، 2 پايه تانکر آب، 200 دانه پايپ آب دوصد متره، 20 عدد الماري لباس براي داکتران، ترميم و فعال سازي برق شش اتاق، ترميم سيستم آبرساني، مصارف انترنيت و کريدت کارت به هزينه بيش از 268 هزار افغاني نيز خريداري شده و همچنان بيش از 5،5 ميليون افغانى بدون رعايت ساحات تعيين شده مصرف بودجه منظور شده، جهت جلوگيري از شيوع ويروس کرونا به مصرف رسيده است.

لادرکي برخي وسايل خريداري شده: در بخشى از اين سند آمده: «به اساس معلومات اطلاع دهنده از ولايت باميان، يک مقدار اجناس و وسايل خريدارى شده و بخشي از اجناس کمک شده از جانب اشخاص خير و تاجر در ولايت باميان، لادرک مى‌باشند.»

مبالغ هنگفتى براى ترميم سرکها، پاک کارى جويچهها هزينه شده است: يافته ها نشان مى‌دهد که در ولايت باميان، مبالغ هنگفتى جهت ترميم سرک‌ها، پاک کارى جويچه‌ها، انتقال زباله‌ها وخريدارى وسايل  و اجناسى که به طورمستقيم با چگونه‌گى مبارزه با شيوع ويروس کرونا ارتباط نداشته و در مغايرت با هدف و ساحات تعيين شده در ماده دوم و سوم طرزالعمل مصرف بودجه منظورشده براى جلوگيرى از شيوع ويروس کرونا قرار داشته، به مصرف رسيده است.

دراين اسناد نگاشته شده که طاهر زهير والى پيشين باميان، پس از تأييد شوراى نظارت، پروژه فوق را با مبلغ مجموعى بيش از 1،4 ميليون افغانى منظور نموده است. اما بر بنياد يافته‌هاي پژواک اين پول‌ها در پاک کارى جويچه‌ها، آبروها، سيلبرها در نواحى شهر به مصرف رسيده است.

به نقل ازمنبع، ولايت باميان مبلغ 502 هزار افغانى پول اختصاص يافته براى جلوگيرى از شيوع ويروس کرونا را، جهت ترميم و بهسازى سرک هاى قريه سرزوليج و سرمرغى ولسوالى يکه ولنگ نمبر2 با استخدام 55 تن کارمند به مصرف رسانيده است.

بخشي ديگريافته‌ها نشان مى‌دهند که کميسيون جمع آوري معتادين بدون سرپناه در ولايت باميان، به درخواست نيازمندي‌هاي خويش را براى مراقبت و نگهداري از معتادين بي سرپناه، به ارزش مجموعي مبلغ 200هزارافغاني به مقام ولايت ارائه نموده و والي باميان، متن پيشنهاد شده را از بودجه اختصاص يافته براي مبارزه عليه ويروس کرونا منظور نموده است. کميسيون جمع آوري معتادين بي‌سرپناه در اين ولايت، بدون موافقت کتبي شوراي نظارت، به ارزش بيش از 271هزار افغاني اجناس و لوازم مورد ضرورت را براي نگهداري معتادين خريداري نموده اند.

منبع در ادامه نوشته است که در خريداري اجناس يادشده، بيش از 66 هزار افغاني اضافه تر از مبلغي که توسط والي ولايت منظور گرديده، به مصرف رسيده است.

به همين ترتيب اسناد و مدارک ديگر که پژواک به آن دست يافته نشان مي‌ دهد که چگونه‌گي مصرف بودجه اختصاص يافته در بخش مبارزه با کرونا فساد آورد بوده و بيشتر  پولي که به اين بخش هزينه شده بود حيف و ميل شده و يا هم در جاي ديگر به مصرف رسيده است.

ذبيح الله بيان از کارمندان، بخش جزاي عمومي رياست سارنوالي ولايت باميان، به پژواک گفت که بررسي اين موضوع از صلاحيت سارنوالي ولايت باميان نبوده، به همين دليل هيأتي از بخش سارنوالي اختصاصي جرايم سنگين، از کابل به باميان آمد و تحقيقات خود را در زمينه انجام دادند و دوباره به کابل برگشتند.

جمشيد رسولي سخن‌گوي اداره لوي سارنوالي، کاپى مکتوبى را با پژواک شريک ساخته که نشان مي‌دهد قضاياي حيف و ميل بودجه‌ي اختصاص يافته براى مبارزه با بيماري کرونا، از جانب اداره بازرس غرض تحقيق به اداره لوي سارنوالي مواصلت ورزيده است.

وي، با اشاره به اين‌که قضاياي متذکره در سه مرحله غرض تحقيق به سارنوالي ارسال شده است، گفت که در مرحله سوم هم قضاياي خوست، لوگر، کندز، بغلان، دايکندي، پروان و باميان، جهت تحقيق به اين اداره رسيده است.

او گفت که سارنوالان مرکزعدلي و قضايي با جرايم سنگين فساد اداري، به شکل کميته وار به‌خاطر بررسي قضايا توظيف شده، که از آن جمع برخي شان به ولايت هاي مربوطه سفر کرده و برخي ديگر در مرکز تحقيقات شان را انجام دادند.

سيدعلي آقا ايوب ناصرى رييس صحت عامه باميان، به پژواک گفت که از طرف وزارت صحت عامه و ارگان‌هاي محل پولي که براي مبارزه با بيماري کرونا به اين ولايت اختصاص داده بود همه آن مطابق به طرزالعمل و در بخش‌هايي که لازم بود به مصرف رسيده است.

 خبر گزاري پژواک

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار