سیاسی

بن بست مذاکرات صلح و سفرهای پی هم طالبان  در منطقه

نسترن اميري دانشجوی دانشکده ژورناليزم دانشگاه کابل

 

رهبران طالبان پس از دو دهه جنگ در افغانستان، سرانجام در قطر کنار هم جمع شده اند و خواستند با امريکايي ها و حکومت افغانستان صلح کنند. پس از پايان يک دوره مذاکرات سه ماهه اين گروه با هيأت مذاکره کننده افغانستان هيچ نوع نتيجة ملموسي به دست نيامد.

در اين مدت و در جريان اين مذاکرات خشونت هاي طالبان کاهش نيافته بلکه ازقبل افزايش يافته است. اين گروه جنگي که هر روز در افغانستان خشونت مي کنند و عملاً سربازان اين گروه همه روزه با انفجار و انتحار مردم بي گناه افغانستان را به خاک و خون مي کشاند در عين زمان در کشور هاي ايران، روسيه، چين، پاکستان و ترکمنستان براي رهبران اين گروه جنگي تشريفات گرفته مي شود و با آنان ديد و بازديد رسمي مي کنند. در حالي که در افغانستان  ما دولت مشروع، قانوني و مردمي داريم که از دل انتخابات برآمده است و مردم افغانستان به آن اعتقاد دارند، اکثريت مردم افغانستان و تمام جهان اين حکومت را منحيث حکومت مشروع  و نظام جمهوري مي پندارد. سازمان ملل متحد، شوراي امنيت سازمان ملل متحد، اروپا و همه کشور هاي جهان با سرازير کردن کمک هاي شان به اين حکومت، نظام جمهوري اسلامي افغانستان را به رسميت مي شناسند.

اين کشور هاي ذکر شده حکومت جمهوري اسلامي افغانستان را نا ديده گرفته و با يک گروهي که تجربه کافي از جنگ و دهشت افگني را دارد ديدار مي کنند. و اين کار آنان عواقب ناگواري در قبال خود خواهد داشت. اين  نشست و برخواست هاي تشريفاتي باعث مي شود که گروه طالبان را در ميز مذاکرات کم صلاحيت بسازد و در تصميم گيري شان دست کوتاهي داشته باشد و به اساس گفته هاي اين کشور ها و تصميم هاي آنان در ميز مذاکرات صحبت کنند و تصميم بگيرند. اين موضوع نه تنها به حيثيت جمهوري اسلامي افغانستان صدمة بزرگ وارد مي کند بلکه گروه طالبان را از يک گروه جنگي به يک گروه سياسي و قابل احترام به کشور هاي منطقه مبدل مي سازد.

اين همه کار باعث مي شود که پروسه صلح دوحه را پيچيده تر بسازد و گره صلح را مستحکم تر کند.

اين سفر هاي گروه طالبان باعث مي شود که مستقل بودن آنان زير پرسش قرار بگيرد چون طالبان با سفر هاي شان به اين کشور ها که مخالف ايالات متحده امريکا است دعوت مي شوند، و با مقامات بلند رتبة اين کشور ها ديدار مي کنند و براي شان يک سلسله سفارش ها و هدايت هاي صادر مي شود که بر مبناي آن در ميز مذاکره در قطر تصميم گيري بکنند و خواسته هاي شان پيشنهاد کنند.

طالبان در سال هاي اخير علاوه بر اين که در ميدان هاي جنگ مهارت دارند با توجه به تعامل ها و بازي هاي که انجام مي دهند نشان داده اند در ميدان سياست هم کم تجربه نيستند، اين همه در حالي است که ما وارد دور دوم مذاکرات صلح دوحه هستيم و از اين دورة مذاکرات سه هفته گذشته است ولي طالبان هنوز حاضر به گفت‌وگو با گروه هيأت مذاکره کننده جمهوري اسلامي افغانستان در قطر نشده اند و مصروف چانه زني و سفر هاي رسمي به کشور هاي منطقه هستند.

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار