سرمقاله
ایران طالبان را تشویق به صلح و آتش بس کند!
دیروز یک هیأت طالبان به منظور گفت و گو و دیدار با مقام های ایرانی وارد آن کشور شد.
این در حالی است که مذاکرات صلح میان هیأت دولت افغانستان و نماینده گان طالبان متوقف شده است و هیأت مذاکره کننده طالبان حاضر نیست تا با هیأت دولت روی آجندای مذاکرات بحث و دیدار کند.
در زمان ریاست جمهوری ترمپ، طالبان نسبتاً علاقهمند مذاکرات بودند و در مذاکرات هم از موضع شان عقب نشینی نمی کردند و انعطاف نشان نمی دادند.
طالبان با موافقتنامه یی که با امریکایی ها به امضا رسانیده بودند، امیدوار شدند که دیر یا زود حکومت افغانستان به آنها تسلیم داده می شود و آنها پس از آن تصمیم می گیرندکه با کدام گروه سیاسی و یا قومی چه معامله کنند و به آنها چه امتیاز بدهند.
به همین منظور پاکستانی ها می دانند که پس از به قدرت رسیدن دوباره طالبان، به افغانستان مسلط می شوند و طالبان بدون مشوره نظامیان آن کشور، در هیچ موردی مهم، تصمیم نمی گیرند یعنی در حقیقت یک بار دگر سرنوشت مردم افغانستان به دست پاکستانی ها خواهد افتاد و این تجربه را مردم از دوره پنج ساله حاکمیت آنها دارند و می دانند که طالبان همان عساکر پاکستانی اند که تنها منافع پاکستانی ها برای شان ارزش دارد و بس.
در همان زمان طالبان به دستور پاکستانی ها بیشتر آثار فرهنگی و باستانی را نابود کردند و حتا سرچشمه های اقتصادی مردم را کور ساختند و از فعالیت انداختند.
اما پس از به قدرت رسیدن آقای جوبایدن رییس جمهوری امریکا، نظامیان پاکستانی و رهبران طالبان، ناامید شدند و فکر می کنند که ممکن است حکومت جدید امریکا آن امتیاز حکومت ترمپ را به طالبان ندهد و از توافقنامه عدول کند و راه دیگری را در پیش گیرد.
این نگرانی سبب شد که وزیر خارجه پاکستان در گفت و گو با تلویزیون الجزیره به امریکا هشدار بدهد که توافقنامه با طالبان را پیگیری کند و از آن عدول ننماید.
سفر دیروز هیأت طالبان به ایران هم به همین هدف راه اندازی شده است.
هیأت طالبان به دستور پاکستانی ها به ایران رفت تا به امریکایی ها بفهماند که اگر توافقنامه را مراعات نکنند، طالبان با دشمن شان یعنی ایران رابطه را تنگتر می سازند و این تهدید برای امریکا تلقی می شود.
جمهوری اسلامی ایران در حالی از هیأت طالبان استقبال کرد که این کشور هنوزهم طالبان را یک گروه تروریستی و هراس افگن می شناسد که پذیرایی ایران از یک گروه تروریستی برای مردم افغانستان پرسش برانگیز است و توقع دارند که مقامات جمهوری اسلامی ایران در دیدار شان با هیأت طالبان، از آنها بخواهند که هرچه زودتر از جنگ در برابر مردم افغانستان دست بکشند و آتش بس را که خواست همه است، بپذیرند.
ایران به عنوان یک کشور تأثیرگذار در منطقه این ظرفیت و توان را دارد که طالبان را تشویق به صلح کند، زیرا پایان جنگ در افغانستان به نفع همه کشورهای منطقه است و باید همسایهگان خوب ما نیز مسوولیت شان را درک کنند و در این راستا مردم افغانستان را کمک نمایند.