اخبار

انتقال زباله‌‌ها در نواحی شهر کابل، يکسان نيست

 

روزانه هزاران تُن زباله در نواحی مختلف شهر کابل، تولید و انبار می‎شود؛ اما این زباله‌‎ها به‎گونه‎ی یک‎سان ازسوی شهرداری کابل گردآوری و انتقال داده نمی‎شود.

یافته‎های حقیقت‌‎سنج پیک نشان می‎دهد که در برخی از نواحی (فقیرنشین) شهر کابل، از چندین هفته و ماه به‎این‎سو زباله‌‎ها انبار شده و انتقال نیافته و در برخی دیگر از نواحی (دارانشین)، همه‌‎روزه و یا دو سه روز درمیان، زباله‎ها گردآوری و انتقال داده می‎شود. برخی از شهروندان در مناطق دارانشین نواحی سوم، نهم و دهم شهر کابل بااظهار رضایت از خدمات تنظیف شهرداری، می‎گویند که هر یک تا دو روز درمیان، زباله‌‎دانی‎های رهروها، کوچه‎ها، جاده‌‎ها و اطراف ساختمان‌‎ها، توسط کارگران تنظیف شهرداری خالی شده و به‌‎جای نامعلومی انتقال داده می‎شود.

چنان‎که به‎گفته‎ی داوود باشنده مکروریان سوم ناحیه نهم شهر کابل، بیش‎تر از هر منطقه‌‎ی دیگر پایتخت در محله‎ی خودشان گواه‌‎است که نارنجی پوشان شهرداری، همه‌‎روزه و یا حداقل دو سه روز درمیان، زباله‌‎های اطراف بلاک‎ها و زباله‌دانی‌‎ها را گردآوری کرده و انتقال می‎دهند. کاری‎که در برخی دیگر از کوچه‌‎ها و جاده‎های شهر کابل، کم‎تر و یا اصلاً دیده نمی‎شود.

شماری از شهروندان در نواحی فقیرنشین، ادعا می‎کنند که هیچ‎گونه خدمات تنظیف در محله‌‎ی آن‎ها وجود ندارد.

محمد یاسین باشنده‌‎ی ناحیه یازدهم شهر کابل، بااشاره به زباله‌‎های انبارشده در نزدیک خانه‌‎ی مسکونی‎شان، می‎گوید:  این زباله‎ها بیشتر از شش ماه می‎شود که انتقال داده نشده و هرروز برآن افزوده‎هم می‎شود؛ اما کسی انتقالش نمی‎دهد .»

نوراحمد باشنده ناحیه چهارم شهر کابل، می‎گوید که بارها به‎دلیل افزایش و تراکم زباله در محل مسکونی شان به مسوولان ناحیه و تنظیف شهرداری مراجعه کرده‌‎اند؛ اما به‎جز وعده‎های امروز و فردا، کاری نکرده‎اند.

آن‎چه که به‎باور برخی از نماینده‌گان مردم و آگاهان امور محیط زیستی، «برخورد سلیقه‌‎یی و دوگانه» خوانده شده‎است.

فوزیه ناصریار نماینده مردم کابل در مجلس نماینده‌گان می‎گوید که تنها با صفایی و پاک‎کاری مناطق مکروریان، وزیراکبرخان و یا شهرنو، شهر کابل از وجود زباله و آلوده‎گی پاک نمی‎شود و خدمات تنظیف باید به‎گونه‎ی یک‎سان به شهروندان ارایه شود.

ازسوی دیگر، کاظم همایون رییس اداره‎ی محیط زیست کابل، انبارشدن زباله‌‎ها در مناطق رهایشی و شهری را پناه‎گاه خوبی برای حشره‌‎های مضر خوانده، تاکید می‌کند که این وضعیت نه‎تنها آلوده‎گی محیط زیستی، بل‎که آلوده‌‎گی روانی و شیوع بیماری‎های گوناگونی را در زنده‌گی شهروندان کشور به‌‎همراه خواهد داشت.

آقای همایون، باانتقاد از برخورد دوگانه‎ی شهرداری کابل در ارایه خدمات تنظیف، منحیث یک کارشناس محیط زیست تاکید می‎کند که بربنیاد کنوانسیون جهانی حقوق‎بشر، عدالت زیست محیطی برای همه‌‎ی شهروندان یک‎سان است؛ اما شهرداری کابل دراین امر، متاسفانه برخورد «سیاسی و سلیقه‎یی» دارد.

درهمین‎حال شهرداری کابل، هرگونه برخورد دوگانه را در برابر شهروندان پایتخت نادرست خوانده و تاکید دارد که هرروز نزدیک به دو هزار تُن زباله از نواحی مختلف شهر کابل گردآوری و به‌‎دور از شهر انتقال داده می‎شود.

امان‎الله صافی رییس تنظیف شهرداری کابل در گفت‎وگو با خبرنگار پیک، می‎گوید که روزانه بیش‌‎وکم سه هزار تُن زباله در این شهر تولید می‎شود که ازاین میان، نزدیک به ۱۸۰۰ تُن آن توسط اداره‎ی تنظیف و کم‎تر از ۵۰۰ تُن آن توسط سکتور خصوصی گردآوری و به‌‎دور از شهر انتقال داده می‎شود. کم‌‎وبیش ۵۰۰ تُن زباله‎ی دیگر که روزانه در نواحی مختلف شهر باقی می‎ماند، با گردوخاک در زمین و هوا پراگنده شده و نزدیک به ۵۰ تُن این زباله‌‎ها نیز، خوراک حیوان‎ها (گاو، گوسفند، اسب، مرکب و سگ) می‎شود.

به‎گفته‎ی آقای صافی، بیش‎ترین تولید زباله در همان نواحی است که بیش‎ترین نفوس خانه‎وار را باخود دارد. ناحیه ۵ با بیشترین و ناحیه ۲۲ با کمترین تولید و انتقال زباله‎ی روزمره، در صدر نواحی ۲۲گانه‌‎ی شهرکابل قرار دارند.

درحال‎حاضر شهرداری کابل باداشتن بیش از ۳۵۰۰ کارگر تنظیف، مسوولیت صفایی و گردآوری زباله‌‎های روزمره را برعهده دارند که به‌‎باور مسوولان این نهاد، بسنده نیست و برای ارایه خدمات یک‎سان برای شهر بیش‎وکم شش میلیونی، به بیش از ده هزار کارگر تنظیف نیاز است.

مرکزخبرنگاری تحقیقی پیک

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار