اخبار
اشرف غنی: افزايش خشونتهای طالبان سبب اثبات حقانيت جمهوريت شدهاست
محمداشرف غنی رییس جمهوری کشور در نشست تعقیب و تحقق تعهدات جنیوا ضمن تاکید بر درک شیوه تطبیق تعهدات از سوی اعضای کابینه میگوید که افزایش خشونتهای طالبان، حقانیت جمهوریت را بیشتر ثابت کردهاست. رییس جمهور غنی روز پنجشنبه، در نشست تعقیب و تحقق تعهدات جنیوا در کابل بیان داشت “ما در ماحولی قرار داریم که سر آینده با تلاش منسجم و با اطمینان کار کرده میتوانیم. امروز دولت به حیث نماینده مشروع مردم افغانستان، موقف هماهنگی و همکاری خود را با جامعه جهانی به صورت اساسی تثبیت کردهاست.”
آقای غنی تاکید کرد که در ماحول کنونی درک عمیق از قربانی های قوای دفاعی امنیتی ما در سطح بینالمللی وجود دارد. اراده، ظرفیت و پایمردی این قوای ما روزانه تقدیر میشوند.
به گفته او، دنیا درک کرده که ما به حیث یک جامعه و یک دولت مورد موج حملات خشونت آمیز هستیم. قربانی علما، جامعه مدنی، ژورنالیستان و شخصیتهای علمی ما امروز موجب همدردی تمام دنیا است، به همان اندازه که خشونت زیاد شده به همان اندازه حقانیت جمهوریت ثابت شدهاست.
او تاکید ورزید که هم اکنون افزایش فشار بالای طالبان و حامیان این گروه در سطح جهانی بیشتر احساس میشود.
با این وجود رییس جمهور گفت که خشونت راه حل نیست، اما راه حل سیاسی موافقه همه جانبه میخواهد که در آن افغانستان مستقل و دارای وحدت ملی که هرزن و مرد خود را مالک افغانستان بداند باید تثبیت شود. این داعیه به حیث هدف مطلوب روزانه مورد توجه زیادتر قرار میگیرد.
آقای غنی تصریح کرد، در عین حال پروژههای بزرگ نه تنها روزانه تطبیق میشود بلکه اجماع برای اینکه افغانستان چهار راه منطقه شود نیز روز به روز سرعت میگیرد. 16 سال پیش اگر راجع به خط آهن گپ میزدی کل مردم شانههای خود را بالا میانداختند که افغانستان و خط آهن؟، اما حالا شاهد پیشرفت سریع این خطوط هستیم.
او تاکید کرد که مهم ترین نقطه برای اجماع علمای دنیای اسلام راجع به عدم مشروعیت جنگ در افغانستان است. علمای ما عدم مشروعیت جنگ را ثابت کردند و بزرگترین علمای اسلام را قناعت دادند.
آقای غنی با اشاره به توسعه کشورهای جنوب شرق آسیا پس از فجایع انسانی در گذشته، تاکید کرد که باید یک حس واضح انتخاب بین گذشته و آینده وجود داشته باشد و تمرکز سروحدت مردم شود نه سر فجایعی که در کشور رخ میدهد و در این راستا از منابع موجود مؤثر ترین استفاده شود.
او گفت: “ما تجربه هیچ کشوری را انجام داده نمیتوانیم اما میتوانیم عملکرد خود را از آن تجربهها انطباق بدهیم، یعنی ترجمه فعال و تطبیقی باید داشته باشیم و در این راستا ضرورت به یک گفتمان ملی وجود دارد.”
رییس جمهور بیان داشت که همه تعهدات ما در کنفرانس جنیوا در واقع تطبیق ارزشهای قانون اساسی افغانستان است تمام ارزشهایی که با دنیا قبول کردیم در قانون اساسی گنجانیده است، عمده ترین خواسته دنیا هم همین است که این ارزشها را تطبیق کنیم، توجه به نقش زنان فرمایش قانون اساسی است مبارزه با فساد فرمایش قانون اساسی است، در حقیقت این سند (سند تعهدات جنیوا) بهترین سند برای تحکیم حاکمیت ملی در کشور است.
به گفته او، مالکیت طرح تطبیق و نظارت وظیفه دولت افغانستان است بناءً نقش رهبری و کلیدی را کسی از پیش افغانستان نگرفته است.
او تصریح کرد، کلان ترین کاری که میتواند انجام شود استفاده درست از منابع است و شیوه استفاده را باید بدانیم. همچنین، هر نهاد از ولسوالی تا ریاست جمهوری باید کارش قابل پیمایش باشد و تعهد شفافیت و استعمال مؤثر منابع باید وجود داشته باشد. بناءً وزارت مالیه باید مطلق تخنیکی و عاری از سیاستهای کوچک باشد.
به گفته او، “یکی از عمده ترین نقطه ضعف جمهورییت فساد دانسته میشود، ملت فاسد نیست، یک اقلیت که به فساد گرفتار است باید اجازه داده نشود که آینده ملت را تباه کند. فساد دزدی سرمایه نسل آینده افغانستان است در این راستا سارنوالی به صورت بنیادی اصلاح میشود، زیرا مبارزه بافساد انتخاب نیست بلکه جزء ارزش های دینی ما نیز است.”
آقای غنی تاکید کرد که نقطه کلیدی کنفرانس امروز یک چیز است و آن هم تطبیق تطبیق تطبیق، حرف زیاد زدیم و میدان باید میدان عمل باشد و مردم افغانستان بسیار عادلانه قضاوت خواهند کرد، مردم مؤثریت، کار و نتیجه کار را میخواهند.
محمود فضلی رییس اداره امور ریاست جمهوری نیز گفت که حکومت از هر افغانی کمک پاسخ گو خواهد بود، تعهدات جنیوا به این معنی نیست که تعهدات در کاغذ انجام شده حساب میشود، بلکه با تعقیب، تحقق، نظارت و گزارشهای منظم به مردم افغانستان و جهان ارائه خواهد شد.
به گفته او، مسوده پلان عمل هر تعهد کنفرانس جنیوا ترتیب شده و طی این ورکشاپ تأیید خواهد شد تا پس از تصویب در کابینه، هر اداره مکلف به تطبیق تعهدات خود خواهند شد و نیز به منظور شفافیت جزئیات تعهدات خود را با مردم شریک خواهند کرد.