اخبار
اداره تدارکات ملی: دهها شرکت از پروسه داوطلبی محروم شدهاند
اداره تدارکات ملي کشور ميگويد که دهها شرکت خصوصي را به اتهام جعلکاري، شامل فهرست سياه پروسه داوطلبي قراردادهاي دولتي کرده است.
الهام عمر هوتکي، رييس اداره ملي تدارکات ملي، روز شنبه (18 دلو) در برنامه حسابدهي دولت به ملت گفت که اين شرکتها دو تا پنج سال از اشتراک در پروسه داوطلبي محروم شدهاند.
آقاي هوتکي تصريح کرد: «45 شرکت و قراردادي متخلف در جريان سال مالي 1399 خورشيدي که از سوي وزارتخانهها به پروسه محروميت معرفي شده بودند، به لست محروميت قرارگرفته و نظر به شدت و خفت تخلف از دو تا پنج سال از اشتراک در پروسههاي تدارکاتي محروم شده اند».
او افزود: «همچنان مبلغ 286 ميليون افغاني بابت ضبط تضمينات شرکتهاي محروم به عوايد دولت واريز گرديده است».
رييس اداره تدارکات ملي گفت، براي اين اداره در سال مالي 1399 خورشيدي مبلغ 100810000 بودجه توسعهيي و مبلغ 407014018 افغاني بودجه عادي اختصاص داده شده بود که از اين ميان 81 درصد بودجه توسعهيي و 99 درصد بودجه عادي خود را به مصرف رسانيده است.
آقاي هوتکي گفت: «اين اداره در سال مالي 1399 خورشيدي 812 پروژه مواد تدارکاتي نهادهاي دولتي شامل، پروژهها و موارد تدارکاتي سکتور زيربنا و منابع طبيعي، سکتور امنيت و حکومتداري خوب، سکتور اقتصاد، زراعت و انکشاف دهات و سکتور معارف، صحت و مصونيت اجتماعي را مورد بررسي قرار گرفته که از اين ميان، 758 پروژه و مورد تدارکاتي منظور، 44 آن اعاده و 10 پروژه ديگر آن رد گرديده است».
به گفتهي او، در جريان سال مالي 1399 براي 849 پروژه تسهيلات تدارکاتي از مرحله تثبيت نيازمندي الي مرحله عقد فراهم گرديده که از جمله 832 پروژه به ارزش حدود 58.2 ميليارد افغاني عقد قرارداد شده است.
آقاي هوتکي گفت که در سال مالي 1399 خورشيدي 17 پروژه با استفاده از روش دولت با دولت و دولت با سازمانهاي بينالمللي و 11 پروژه با استفاده از روش قراردادهاي دولت با اتحاديه عقد شده است.
او افزود که در سال 1399خورشيدي به تعداد 315 پروژه نهادهاي تدارکاتي از سوي اداره ملي تدارکات طي مراحل و آفرگشايي شده و براي 262 پروژه ديگر نيز اسناد معياري تدارکاتي ترتيب گرديده است.
او گفت که سيستم داوطلبي الکترونيکي e-Tendering در وسط سال مالي 1399 افتتاح و تطبيق مرحله آزمايشي آن در سه اداره؛ وزارت احيا و انکشاف دهات، اداره تنظيم امور آب و د افغانستان برشنا شرکت آغاز گرديد.
آقاي هوتکي درباره حمايت از توليدات داخلي گفت: «قبلاً استفاده از توليدات داخلي در ادارات دولتي اختياري بود، اما بعد از اين، استفاده از توليدات داخلي در ادارات دولتي اجباري ميشود».
رييس اداره تدارکات ملي در بخش حمايت از توليدات داخلي گفت، شرکتهايي که استفاده از توليدات داخلي را پيشنهاد ميکنند، حتا در صورتي که پيشنهاد آنان از ساير شرکتها 25 درصد بالاتر باشد نيز به اين شرکتها ارجحيت داده ميشود.
يکي ازانتقادات جدي، طولاني بودن پروسه تدارکات است، اما رييس اداره ملي تدارکات عدم دانش و کادر تدارکاتي را دليل اصلي طولاني بودن اين پروسه ميخواند