اخبار
اتمر: صلحی که روی آن کشورهای منطقه و جهان اجماع نداشته باشند، پايدار نيست
محمدحنیف اتمر، وزیر امور خارجه کشور گفته، صلحی که روی آن کشورهای منطقه و جهان اجماع نداشته باشند، پایدار نیست.
وزارت امور خارجه کشور روز سهشنبه (سوم حمل) با نشر خبرنامهیی گفته که آقای اتمر با شماری از سفیران پیشین هند مقیم کابل، دیدار و در مورد روند صلح و تقویت پیوندها میان مردمان هند و افغانستان گفتوگو کرد.
در این دیدار آقای اتمر در مورد برآیند نشست مسکو صحبت نموده، تلاشهای روبهگسترش کشورهای منطقه را در راستای تأمین صلح در افغانستان ستود.
وزیر امور خارجه نقش هند را در تعاملات منطقهیی منجمله روند صلح افغانستان بااهمیت توصیف نموده گفته: “صلحی پایدار زمانی در افغانستان میتواند تأمین شود که راه حل سیاسی برخاسته از روند صلح مورد قبول همه افغانها بوده و کشورهای منطقه و جهان روی آن اجماع داشته باشند.”
آقای اتمر همچنان تأکید کرده که حفظ دستاوردهای بیست سال گذشته بهویژه کثرتگرایی قومی، حقوق سیاسی و مدنی شهروندان، و حفظ ساختارهای دموکراتیک بهشمول انتخابات، مهمترین پیشزمینهها برای تأمین اجماع ملی و رسیدن به صلح پایدار در افغانستان است.
سفرای پیشین هند، ضمن تأیید سخنان آقای اتمر، تأکید کردند که هند به عنوان یکی از حامیان بزرگ بازسازی و رفاه افغانستان، پیوسته بر حفظ ارزشهای دموکراتیک در چارچوب نظام جمهوری تأکید کرده است.
آقای اتمر روز گذشته وارد دهلی نو شد و با همتای هندی خود دیدار کرد. در این دیدار وزیر خارجه هند بر حمایت کشورش از روند صلح افغانستان تاکید کرد.
در همین حال محمد سروردانش، معاون دوم ریاست جمهوری طالبان را مانع اصلی تامین صلح در کشور خواند گفت که این گروه تا همین لحظه از بحثهای جدی روی تامین صلح طفره رفته است.
آقای دانش که امروز سهشنبه، در مراسم معرفی نیلاب مبارز به عنوان رییس سره میاشت در کابل صحبت میکرد گفت:” طالبان از نگاه حقوقی مکلف هستند که قواعد حقوق بشر دوستانه را رعایت کنند و از حمله بر افراد ملکی و تاسیسات عامه پرهیز کنند”.
آقای دانش حمله بر افراد ملکی و تاسیسات عامه را مصداق بارز جنایت بشری خوانده گفت:” بدبختانه در دو سال اخیر که گفتوگوهای صلح با طالبان آغاز شده این گروه بیشتر از زمان دیگر افراد ملکی علمای دینی، فعالان مدنی، خبرنگاران و زنان را مورد حملات هدفمند تروریستی خویش قرار داده است”.
آقای دانش افزود، حکومت افغانستان طی دو سال گذشته واقعآ برای تامین صلح حسن نیت نشان داده و از هر اقدام که مانع صلح بوده خوداری کرده، در حالیکه تا همین لحظه طالبان از بحثهای جدی روی موضوع اصلی طفره میروند.
او بیان داشت:” ما دیدیم طالبان در نشست مسکو به دور هر نوع انعطاف صحبت کرده و با رهبران سیاسی با بیاعتنایی برخورد کردند”.
معاوم دوم ریاست جمهوری گفت:” ما به این باوریم که صلح یک پروسه دوجانبه است تا زمانیکه طالبان و حامیان آنها تصمیم جدی بر تفاهم و راه حل جدی نداشته باشند و گامهای عملی و معنیدار برداشته نشود و آتشبس حاکم نشود، هیچ نوع امید و اعتماد بین مردم افغانستان در رابطه به صلح شکل نخواهد گرفت”.
آقای دانش افزود:” ما از صلحی حمایت میکنیم که پایدار وعادلانه باشد تداوم قانون اساسی افغانستان و جلوگیری از فروپاشی و عدم بازگشت به گذشتههای تاریک را برای ما تضمین کند”.
او از بیانیه مشترک امریکا، روسیه، چین و پاکستان مبنی برعدم رضایت از بازگشت امارت اسلامی نیز استقبال کرده و ازجامعه جهانی خواست که با درنظر داشت ثبات و امنیت پایدار در منطقه به یک اجماع و وحدت نظر درباره صلح افغانستان دست پیدا کرده و طالبان را وادار بسازند که صلح عادلانه و پایدار را به معنی واقعی آن بیپذیرند.
آقای دانش خطاب به گروه طالبان گفت که از راه جنگ جز کشتن افراد ملکی و بیگناه به هیچ چیز دست نخواهد یافت.
قرار است تا یک ماه دیگر نشستی به منظور تسریع گفتوگوهای صلح افغانستان در ترکیه برگزار شود.