اخبار
اتمر: اجماع ملی و بينالمللي در مورد مرحله گذار صلح به پختهگی نرسيدهاست
محمدحنیف اتمر، وزیر امور خارجه با توجه به اجماع بینالمللی میگوید که این اجماع در مورد مرحله گذار در نتیجه روند صلح به پختهگی نرسیده، اما دولت افغانستان مسیر را مشخص کردهاست.
آقای اتمر روز دوشنبه (18 حوت) با ارائه گزارش کاری یک ساله خود گفت که این وزارت در چارچوب منطقهیی جهانی و سطح کشورهای اسلامی سیاست خارجی خود را متمرکز ساخته و با 38 کشور منطقه یی و جهانی به صورت وسیع کار کردهاست.
به گفته او، وزارت خارجه بزرگترین اجماع در سطح منطقه و جهان برای حمایت از افغانستان به ویژه حمایت از روند صلح افغانستان، ایجاد و موج عظیمی از دیپلماسی تماس و تفاهم را به راه انداختهاست.
اتمر گفت: “در 11 ماه گذشته در اضافه از 46 کنفرانس منطقهیی و بین المللی صدای مردم را به گوش دنیا رساندهایم، 125 تماس ویدیویی برگزار شده و 11 سفر به خارج و 12 سفر همتایان وزارت خارجه روی موضوع صلح و اجماع را به بحث گرفتهاست.”
آقای اتمر افزود که در یازده ماه اضافه از 20 هزار مجلس مؤثر در مورد افغانستان برگزار شده، یعنی وزارت خارجه در 11 ماه در هر روز 70 مجلس را با دیپلماتان ارشد جهان و منطقه برگزار کرده تا از تهدیدات مشترک و منافع مشترک آگاهی ببخشد.
به گفته او، موضوع دیگر وزارت خارجه تاکید بر دیپلماسی دینی به منظور مشروعیت زدایی جنگ طالبان بوده که هم 52 کشور اسلامی سه قطعنامه صادر کردند که جنگ افغانستان نامشروع است. در این میان علمای بزرگ اسلامی از مفتی اعظم عربستان گرفته تا علمای دیوبند جنگ طالبان را نامشروع خواندهاست.
اتمر خاطر نشان کرد که هم اکنون طالبان با دنیا مواجه است نه تنها در سطح منطقه و بین المللی بلکه با کشورهای دنیای اسلامی مواجه است که چرا چنین ظلمی را در افغانستان ادامه میدهند.
به گفته او، در نتیجه دیپلماسی فعال منطقه و جهان به این اجماع رسیده که برگشت رژیم طالبان یک خطر به منافع بنیادی شان است و فیصله کردهاند که این کار غیر قابل قبول است. در مقابل، حفاظت از جمهوری اسلامی نه تنها مسأله ارزشی شده بلکه مسأله ارزشی و امنیتی مهم شده که مستقیماً با منافع کشورها ربط دارد.
وزیر امور خارجه همچنین یادآور شد، هیچ شکی نیست که منطقه و جهان روی مسأله حفظ نظام جمهوری اسلامی افغانستان و آمدن صلح اجماع دارند، اما در جایکه متأسفانه تا هنوز اجماع ندارند، آن مسأله چگونگی روند انتقال از امروز به آینده است، متأسفانه در داخل کشورهم در این مورد اجماع به پختهگی خود نرسیده که تفاوت نظر داخلی منعکس کننده تفاوت دیدگاه جهانی است.
اما آقای اتمر تاکید کرد که دولت افغانستان این مسأله را واضح کرده که هرنوع انتقال مبتنی بر اراده مردم افغانستان باشد.
به گفته او، در جهان امروزی هیچ کس نمیتواند اراده مردم را انکار کند. این اراده از طریق انتخابات تمثیل میشود. بناً در این مورد هم شک و تردیدی وجود ندارد.
به گفته او، وزارت خارجه مسوولیت خود میداند که در این مورد هم تفاهم نظر ایجاد کند.