اخبار
اتحاديه اروپا از کشتار هدفمند خبرنگاران در افغانستان ابراز نگرانی کرد
با افزايش 26 در صد خشونت در برابر خبرنگاران افغانستان در سال 2020، اتحاديه اروپا و جامعه رسانههاي افغانستان از قتلهاي هدفمند خبرنگاران ابراز نگراني ميکنند.
ماموريت اتحاديه اروپا در افغانستان گزارش سالانه کميته مصونيت خبرنگاران افغانستان را براي حفاظت از آزادي رسانهها و خبرنگاران در پرچم افغانستان مهم ميداند.
بر اساس اعلاميهيي که اين ماموريت نشر کرده، اتحاديه اروپا با رسانههاي آزاد افغانستان مشارکت دارد و به وسيله کمکهاي مالي اضطراري و دفاع از آنها همکاري ميکند.
گزارش سالانه کميته مصونيت خبرنگاران افغان نشان ميدهد که در سال 2020، موارد خشونت با خبرنگاران در مقايسه با سال پيشتر از آن، 26 در صد افزايش داشته است.
عبدالمُعيد هاشمي رييس کميته دفاع از خبرنگاران افغانستان به رسانهها گفته که سال 2020 براي رسانهها و خبرنگاران، سال بسيار پرچالش بود.
آقاي هاشمي گفته: « 102 نوع خشونت درج شده که نسبت به سال گذشته 26 در صد افزايش يافته. ما در سال گذشته 7 تن را از دست داديم. 10 خبرنگار ما لت و کوب شده. 47 تن تهديد شده اند.»
دو ماه اخير سال 2020 مرگبارترين زمان براي خبرنگاران در افغانستان بود و در اين مدت پنج خبرنگار به شمول الياس داعي خبرنگار راديو آزادي در ولايت هلمند در حملات بمبي و هدفمند جان باختند.
انيسه شهيد خبرنگار افغان از تهديدهاي ياد ميکند که کارمندان رسانهيي با آن روبه رو اند.
خبرگزاري فرانس پريس به نقل از برخي خبرنگاران افغانستان خبر داده کارمندان رسانهيي و خبرنگاران در اين کشور با تهديدهاي جدي روبه رو استند.
به گزارش اين خبرگزاري، يک نگراني کلان که ميان خبرنگاران، نهادهاي جامعه مدني و خانواده کساني که کشته ميشوند، اين مسأله است که آنها را چرا ميکشند؟ طالبان مسووليت نميپذيرند، داعش مسووليت را نميپذيرد. حکومت چيزي نميگويد. مبهم بودن ترورخبرنگاران مايه نگراني آنها و خانوادههاي شان است.
قتلهاي هدفمند خبرنگاران، فعالان مدني و مقامهاي حکومتي، نگرانيهاي زيادي را در داخل و بيرون کشور به ميان آورده است.
پرسش همين است که کيها در عقب چنين حملات قرار دارند؟
فردوس فرامرز سخنگوي پوليس کابل، طالبان را مسوول حملات هدفمند ميداند.
او گفته: «گروهي تروريستي به خصوص گروه طالبان با اهداف منظم به يک روايت که قصد خلق آن را دارند، يعني ايجاد فاصله ميان مردم و حکومت، تلاش ميکنند، اما اين که به تمام برنامههايشان موفق نمي شوند، بحث جدا است.»
رييس کميته دفاع از خبرنگاران افغانستان گفته که بنابر تهديدها، شماري از خبرنگاران به بيماريهاي رواني مبتلا شده اند و حدود 10 تن از آنها افغانستان را ترک کرده اند.
خان ولي کامران عضو يک نهاد غيردولتي در کابل است، گفته که از تهديدهاي فزاينده به ستوه آمده و خانواده اش را از کابل به جاي ديگري انتقال داده است.
اوگفته: «تمام روز را با هراس سپري ميکنيم. واقعاً زندهگي ما را با تهديد روبه رو کرده اند. حتا بنابر همين تهديدها، خانوادهام را به محل ديگري انتقال دادهام تا رفت و آمد به خانه ما وقفهيي باشد.»
حکومت بارها از پيگيري قضيههاي قتل خبرنگاران و فعالان مدني سخن گفته، اما تا هنوز رسيدهگي کمتر به اين قضيهها شده است.
کميته دفاع از خبرنگاران افغانستان انتظار دارد تا سال 2021 براي خبرنگاران در اينکشور، سال آرامتر باشد، سالي که روز نخست آن با از دست دادن بسمالله عادل خبرنگار و مدير مسوول راديو «صداي غور» در موجي از نگرانيها آغاز شد.