اخبار
آمادهگیها برای نشست استانبول؛ حنیف اتمر با نمایندهگان سیاسی امریکا، چین و ترکیه دیدار کرد
منابع: رییس جمهور غنی یک طرح سه مرحلهیی به نشست استانبول ارایه میکند
وزارت امور خارجه کشور اعلام کرده که محمد حنیف اتمر، وزیر خارجهی کشور با نمایندهگان سیاسی ایالات متحده امریکا، چین و ترکیه در مورد تاریخ، آجندا و اشتراککنندهگان نشست استانبول صحبت کرده است.
وزارت امور خارجه با نشر خبرنامهیی گفته که این دیدارها با رأس ویلسون سرپرست سفارت امریکا در کابل، وانگیو سفیر چین و اوغوزخان ارطغرول، سفیر ترکیه در کابل صورت گرفته است.
به نقل از خبرنامهی این وزارت، زمان برگزاری نشست استانبول در مورد صلح افغانستان، آجندای این نشست و اشتراککنندهگان داخلی و بینالمللی در نشست صلح استانبول در این دیدارها مورد بحث قرار گرفته است.
بر اساس این خبرنامه، وزیر خارجه کشور در گفتوگو با سفیر ترکیه انتظار دولت افغانستان را از این نشست بینالمللی با دولت ترکیه در میان گذاشته است.
این در حالیست که خبرگزاری رویترز به نقل از اسنادی که به دست آورده، گزارش کرده است که قرار است اشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان، یک طرح صلح سه مرحلهیی را در نشست استانبول ارایه کند.
نشست استانبول که در آن نمایندهگان سازمان ملل متحد نیز حضور خواهند داشت، قرار است در همین ماه برگزار شود.
طرح آقای غنی، در برابر طرح پیشنهادی امریکا قرار دارد که براساس گزارشها، خواستار ایجاد یک حکومت موقت با مشارکت گروه طالبان شده بود.
براساس اسنادی که خبرگزاری رویترز به آن دست یافته، مرحلهی اول طرح آقای غنی، ایجاد اجماعی برای رسیدن به یک توافق سیاسی و برقراری آتشبس تحت نظارت جامعه جهانی را پیشنهاد میکند.
در مرحلهی دوم، برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و ایجاد یک “حکومت صلح” در نظر گرفته شده است.
ایجاد “ساختار وابسته به قانون اساسی، ادغام مجدد مهاجرین و برنامههای توسعهای” شامل سومین مرحلهٔ این طرح میشود.
یک مقام ارشد حکومت افغانستان به خبرگزاری رویترز گفته است که آقای غنی طرح خود را پیش از پیش با متحدان بینالمللی در میان گذاشته است.
هنوز تاریخ برگزاری نشست استانبول مشخص نشده، اما برخی گزارشها میرساند که این نشست احتمالا ظرف دو هفتهی دیگر برگزار شود.
دولت افغانستان و شماری از سیاستمداران این کشور گفته اند که لازم است پیش از برگزاری نشست استانبول، روی آجندای آن با طالبان به توافق برسند.
در این حالی، محمد سرور دانش، معاون دوم ریاست جمهوری کشور نیز امروز به نحو به مراحل این طرح اشاره کرد.
آقای دانش روز گذشته در کابل گفت که انتخابی بودن نظام و کارگزاران نظام از دیگر محورهای اصلی در نقشهی راه صلح حکومت افغانستان است: “اگر در حالت صلح باشیم یا جنگ، انتخابات یک عنصر کلیدی است.”
او همچنان تاکید کرد که قانون اساسی افغانستان نباید تغییر یابد، اما میشود بر اساس نیاز تعدیلاتی در آن وارد گردد.
این در حالی است که شورا عالی مصالحهی افغانستان نیز از تشکیل یک طرح واحد برای نشست ترکیه خبر داد.
این شورا در صفحهی فیسبوکاش نوشته است: “قرار است جمهوری اسلامی افغانستان با طرح واحد به نشست بعدی صلح در ترکیه اشتراک کند. آتشبس و ختم کامل و دایمی جنگ، ارزشهای حقوق بشری و حقوق اساسی شهروندان، مشارکت عادلانه در قدرت و ساختار نظام سیاسی از موارد درشت این طرح است.”
این نشست در آستانهی مهلت خروج سربازان امریکایی از افغانستان برگزار میشود.
براساس توافق قبلی میان امریکا و طالبان که در دوحه امضا شده بود، سربازان امریکایی باید از تاریخ اول ماه می افغانستان را ترک کنند، هرچند جو بایدن، رییس جمهور امریکا پس از برنده شدنش در انتخابات گفت که اجرای این برنامه تا اول ماه مه، به دلایل فنی دشوار به نظر میرسد.
گروه طالبان هشدار داده که اگر امریکا به این تعهد خود عمل نکند، خشونتها را افزایش خواهند داد.
با این حال، یک مقام ارشد حکومت افغانستان به خبرگزاری رویترز گفته که طالبان در بدل رهایی زندانیان بیشتر شان، حاضر اند تمدید حضور سربازان امریکایی را بپذیرند؛ اما سخنگوی طالبان در قطر این مسله را تکذیب کرده است.
نشست صلح استانبول در مورد افغانستان قرار است در ۲۸ ماه حمل برگزار شود، اما برخی از منابع مدعی هستند که دولت افغانستان خواستار تأخیر در زمان برگزاری این نشست تا پس از ماه رمضان شده است. گفته میشود که طالبان نیز خواستار تأخیر در برگزاری این نشست شدهاند.
فریده مومن عضو کمیته تخنیکی شورای مصالحه ملی هم شب گذشته در برنامه فراخبر “طلوع نیوز” گفت حدود 30 طرح از سوی احزاب سیاسی، جامعه مدنی بهشمول طرح ریاست جمهوری به این شورا فرستاده و کار روی توحید این طرحها جریان دارد تا یک طرح واحد و جامع در نشست استانبول از جانب دولت افغانستان ارایه شود.
براساس اسنادي که خبرگزاري رويترز به آن دست يافته، مرحلهي اول طرح آقاي غني، ايجاد اجماعي براي رسيدن به يک توافق سياسي و برقراري آتشبس تحت نظارت جامعه جهاني را پيشنهاد ميکند.
در مرحلهي دوم، برگزاري انتخابات رياست جمهوري و ايجاد يک “حکومت صلح” در نظر گرفته شده است.
ايجاد “ساختار وابسته به قانون اساسي، ادغام مجدد مهاجرين و برنامههاي توسعهاي” شامل سومين مرحلهٔ اين طرح ميشود.
يک مقام ارشد حکومت افغانستان به خبرگزاري رويترز گفته است که آقاي غني طرح خود را پيش از پيش با متحدان بينالمللي در ميان گذاشته است.
هنوز تاريخ برگزاري نشست استانبول مشخص نشده، اما برخي گزارشها ميرساند که اين نشست احتمالا ظرف دو هفتهي ديگر برگزار شود.
دولت افغانستان و شماري از سياستمداران اين کشور گفته اند که لازم است پيش از برگزاري نشست استانبول، روي آجنداي آن با طالبان به توافق برسند.
در اين حال، محمد سرور دانش، معاون دوم رياست جمهوري کشور نيز به نحوي به مراحل اين طرح اشاره کرد.
آقاي دانش روز گذشته در کابل گفت که انتخابي بودن نظام و کارگزاران نظام از ديگر محورهاي اصلي در نقشهي راه صلح حکومت افغانستان است: “اگر در حالت صلح باشيم يا جنگ، انتخابات يک عنصر کليدي است.”
او همچنان تاکيد کرد که قانون اساسي افغانستان نبايد تغيير يابد، اما ميشود بر اساس نياز تعديلاتي در آن وارد گردد.
اين در حالي است که شوراي عالي مصالحهي افغانستان نيز از تشکيل يک طرح واحد براي نشست ترکيه خبر داد.
اين شورا در صفحهي فيسبوکاش نوشته است: “قرار است جمهوري اسلامي افغانستان با طرح واحد به نشست بعدي صلح در ترکيه اشتراک کند. آتشبس و ختم کامل و دايمي جنگ، ارزشهاي حقوق بشري و حقوق اساسي شهروندان، مشارکت عادلانه در قدرت و ساختار نظام سياسي از موارد درشت اين طرح است.”
اين نشست در آستانهي مهلت خروج سربازان امريکايي از افغانستان برگزار ميشود.
براساس توافق قبلي ميان امريکا و طالبان که در دوحه امضا شده بود، سربازان امريکايي بايد از تاريخ اول ماه مي افغانستان را ترک کنند، هرچند جو بايدن، رييس جمهوري امريکا پس از برنده شدنش در انتخابات گفت که اجراي اين برنامه تا اول ماه مي، به دلايل فني دشوار به نظر ميرسد.
گروه طالبان هشدار داده که اگر امريکا به اين تعهد خود عمل نکند، خشونتها را افزايش خواهند داد.
با اين حال، يک مقام ارشد حکومت افغانستان به خبرگزاري رويترز گفته که طالبان در بدل رهايي زندانيان بيشتر شان، حاضر اند تمديد حضور سربازان امريکايي را بپذيرند؛ اما سخنگوي طالبان در قطر اين مسأله را تکذيب کرده است.
نشست صلح استانبول در مورد افغانستان قرار است در 28 ماه حمل برگزار شود، اما برخي از منابع مدعي هستند که دولت افغانستان خواستار تأخير در زمان برگزاري اين نشست تا پس از ماه رمضان شده است. گفته ميشود که طالبان نيز خواستار تأخير در برگزاري اين نشست شدهاند.
فريده مومن عضو کميته تخنيکي شوراي مصالحه ملي هم شب گذشته در برنامه فراخبر “طلوع نيوز” گفت، حدود 30 طرح از سوي احزاب سياسي، جامعه مدني بهشمول طرح رياست جمهوري به اين شورا فرستاده و کار روي توحيد اين طرحها جريان دارد تا يک طرح واحد و جامع در نشست استانبول از جانب دولت افغانستان ارايه شود.