اخبار

آب را مدیریت کردید؛ سخنان تان را هم مدیریت کنید!

 

بند کمال خان، پس از کش و قوس‌های زیاد بالاخره به پایه‌ی اکمال رسید و روز چهار شنبه 4 حمل 1400 با حضور مقامات ارشد حکومتی به بهره برداری سپرده شد. این اقدام کم پیشینه در چند دهه‌ی اخیر برای افغانستان دارای اهمیت بسیار زیاد است.

آنگونه که مسوولان در وزارت داخله‌ی افغانستان اعلام کردند، در جریان کار این بند؛ تعداد زیادی از سربازان پولیس کشور که به خاطر تأمین امنیت آن حضور داشتند، جان‌های شان را از دست داده اند. بر علاوه؛ برای اکمال این بند آبی میلیاردها پول افغانی هزینه شده است.

بند کمال خان، نسبت به اهمیت زیربنایی که برای افغانستان و به ویژه برای غرب افغانستان دارد؛ اهمیت سیاسی آن بیشتر تبارز داده می‌شود؛ آماده‌گی بخاطر افتتاح این بند از چندین ماه پیش گرفته شده بود؛ در شبکه‌های اجتماعی که اکثراً کارمندان دولتی به ویژه کارمندان ریاست جمهوری و اداره‌ی امور هستند؛ هر روز با نشر تصاویر از این بند آبی، یادآوری می‌کردند. این کاربران شبکه‌های اجتماعی ماموران حکومتی گاهی با جملات کنایه آمیز به مجاهدین می‌تاختند؛ گاهی با نوشته‌های زهرآگین به مخالفین سیاسی حمله می‌کردند و گاهی فراتر رفته به ایران و سایر همسایه‌ها کنایه می‌زدند.

این کنایه‌ها و حرف‌های رکیک و نیش‌دار؛ در شرایط کنونی هیچ دردی را دوا نخواهد کرد، مگر این که سبب تخریش اذهان عامه و تحریک شدن همسایه‌ها و در کل باعث تخریب نظام خواهد شد.

ما همان قدر که به مدیریت آب نیاز داریم، بیشتر از آن به مدیریت باد مقامات و ماموران حکومتی که از دهن شان خارج می‌شود نیاز داریم. هر باد که از دهن یک شمار ماموران حکومتی و مشاوران رییس جمهور بیرون می‌پرد؛ حرف‌ها و جملات تحریک کننده، نفرت انگیز و کینه توزانه‌ی را از دهن شان بیرون می‌دهد که سبب نفاق، کینه و دشمنی میان اقوام و مردمان ساکن در این جغرافیا می‌گردد.

در چند روز اخیر جملاتو حرف‌هاي که از دهن يک شمار مقامات بيرون پريده است، نشان مي‌‌دهد که برخي از کارمندان ادارات دولتي به شدت در پي اعمال سياست‌هاي تخريبي و نفرت پراگني اند.

نوشته‌ها‌ي فيس‌بوکي سخنگوي وزارت امور داخله و جنرال سميع سادات فرمانده قول اردوي 215 که در رابطه به علي پور نوشته بودند؛ نمونه‌هاي بارز از نفرت پراگني است.

جنرال سميع سادات نوشته بود:« قاتلين کريم رحيمي‌و همه طرفداران علي‌پور مزدور بيگانه و حمايت کننده گان شانرا نيروهاي امنيتي مثل سگ‌هاي ديوانه در بهسود، کابل و ساير نقاط کشور شکار مي‌کنند. نيروهاي امنيتي و دفاعي، در پوسته‌ها، حوزات، شاه راه‌ها، دهات و شهرها حمايت کننده‌هاي علي‌پور را با تمام افتخار از بين ببرين.»

طارق آرين، سخنگوي وزارت امور داخله در يک پُست فيس‌بوکي اش که راجع به علي پور نوشته بود، به جاي دادستان، پوليس و فراتر از آن به کرسي قضاء تکيه زده و در بخش از نوشته اش گفته است:« من اگر برادرم رويکرد تروريسم پيدا کند، اعدامش مي‌کنم.»

شاه حسين مرتضوي از مشاوران اشرف‌غني، که به نفرت پراگني و سخنان کنايه آميز و تحريک کننده معروف است، راجع به افتتاح بند کمال خان در توييترش نوشته است که: «مداخله و حمايت از دوام جنگ از سوي برخي همسايه‌ها براي اين است تا افغانستان موفق به مديريت آب‌ها نگردد.»

اشرف‌غني، رييس جمهوري افغانستان، هنگام افتتاح بند کمال خان خطاب به ايران گفت:« آب به کسي رايگان نمي‌دهيم. معاهده‌ي هيرمند به درستي اجرا نشده بود، بعد از اين معاهده به صورت درست اجرا مي‌شود، اگر آب مي‌خواهيد، نفت بدهيد.» معاهده‌ي هيرمند تقسيم آب درياي هيرمند را ميان ايران و افغانستان تنظيم مي‌کرده است.

او در بخشي ديگر از سخنانش بدون اين که نام از ايران بگيرد، گفت: کار تکميل بند کمال خان، از سوي کشور‌هاي همسايه ممانعت مي‌شد و حملات سنگين از سوي کشورهاي همسايه طراحي شده بود که ده‌ها تن کشته شدند.

اين سخنان رييس جمهور غني، از يک سو اگر براي مردم افغانستان ظاهراً خوش آيند به نظر مي‌رسد، اما در واقع سخنان تحريک آميز بود که سبب تحريک کشورهاي همسايه مي‌شود که در نهايت هزينه‌ي آن را مردم افغانستان چنانچه در چندين دهه پرداخته اند، باز هم بپردازند.

بناءً براي مسوولان و ماموران دولتي افغانستان لازم است تا هنگام سخن گفتن جوانب آن را خوب ارزيابي نموده از استفاده‌ي جملات و کلمه‌هاي نفرت انگيز و تحريک کننده خودداري نمايند. به همان اندازه که مديريت آب براي افغانستان مهم است، بيشتر از آن مديريت باد که از دهن مي‌برآيد نيز مهم است.

صابر فهيم  روزنامه نگار

نوشته های مشابه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
رفتن به نوار ابزار