اقتصادی
شبح هراس از طالبان بر سر نمايشگاه توليدات داخلی هرات

در ميان هراس از تهاجمهاي پيدرپي گروه طالبان بر ولسواليهاي اطراف شهر هرات، ششمين نمايشگاه توليدات داخلي هرات در اين شهر برگزار شد. اين نمايشگاه از سوي وزارت صنعت و تجارت، اتاق تجارت و صنعت هرات و کارخانههاي توليدي در شهرک صنعتي اين شهر برگزار شده است. نثار احمد فيضي غورياني، وزير صنعت و تجارت که براي گشايش اين نمايشگاه به هرات رفته گفته که در وضعيتي که جنگ و بحران در گوشه و کنار کشور بيداد ميکند برگزاري چنين نمايشگاههايي نشاندهنده اميد مردم به فعاليتهاي اقتصادي و حتا سرمايهگذاري در عرصه بازرگاني است. آقاي غورياني همچنان گفته که اين نمايشگاه در پي ايجاد بازار براي توليدات داخلي افغانستان هم در سراسر اين کشور و هم در بازارهاي بينالمللي است. به گفته او، فرصتهاي سرمايهگذاري در سراسر افغانستان از جمله هرات به وجود آمده و سرمايهگذاران داخلي توانستهاند در توليد برخي از اقلام به خودکفايي برسند تا جايي که ديگر نياز به واردات اين اقلام از خارج از کشور وجود ندارد. به گفته آقاي غورياني، هرات در توليد 60 نوع مواد در شهرک صنعتي اين شهر به خودکفايي رسيده است و ميتواند نياز سراسر افغانستان را تأمين کند.
در همين حال صبور قانع والي هرات، از ايجاد سهولتها براي بهتر شدن سرمايهگذاري داخلي و خارجي در افغانستان و هرات خبر داده گفت که هم در عرصه امنيت سرمايهگذاران و هم در عرصه ايجاد سهولتهاي گمرکي با سرمايهگذاران داخلي و خارجي همکاريهاي کافي صورت ميگيرد.
تعدادي از سرمايهگذاراني که در اين نمايشگاه شرکت کردهاند، ميگويند وضعيت امنيتي و روش دامپينگ (قيمتشکني در اقتصاد) تعداد زيادي از سرمايهگذاران را يا ورشکست کرده يا باعث شده تا فعاليتهاي اقتصادي خود را به حداقل برسانند. آنان ميگويند وجود مواد مشابه توليدات داخلي باعث شده است تا مشتري بيشتر به سوي مواد توليد شده خارجي برود و با وجود کيفيت استاندارد توليدات داخلي، به آن اعتماد نکند. دامپينگ به روشي گفته ميشود که سرمايهگذاران بزرگ براي کنار زدن رقباي خود با استفاده از کاهش قيمت مواد مشابه، آنان را از چرخه رقابت تجاري خارج ميکنند. استفاده از اين شيوه در افغانستان توسط سرمايهگذاران داخلي کمتر صورت ميگيرد زيرا به دليل نبود زيرساختهاي توليدي در چهل سال گذشته، ظرفيت براي جذب سرمايهگذاري بسيار بلند است. اما به صورت معمول کشورهاي همسايه افغانستان با استفاده از روش دامپينگ باعث ورشکسته شدن سرمايهگذاران داخلي ميشوند. براي مثال در 20 سال گذشته سرمايه زيادي روي توليد مرغ و تخم مرغ در افغانستان صورت گرفت. مزرعههاي بزرگي در شهرکهاي صنعتي هرات، قندهار، جلالآباد و مزار شريف ايجاد شدند، اما کشورهاي همسايه به خصوص ايران و پاکستان با ارزان کردن قيمت گوشت مرغ سرمايهگذاران در اين عرصه را با چالش روبهرو کردند تا حدي که تعدادي از آنها مجبور شدند تا مرغداري خود را ببندند. تنها پس از افزايش قيمت مرغ و تخم مرغ در دو سه سال گذشته، دوباره مرغداريها در افغانستان فعال شدهاند. از سوي ديگر ناامني مهمترين عامل ديگر عدم رشد سرمايهگذاري در افغانستان است، البته ناامني براي سرمايهگذاران افغان به دو صورت نمود پيدا ميکند: جمعي و فردي. به صورت فردي تقريباً ميشود گفت اکثريت بازرگانان در افغانستان حتما يک بار مجبور به باجدهي شدهاند و تعداد زيادي از آنان ربوده شدند و در قبال پول هنگفت آزاد شدهاند.
به صورت جمعي نيز افزايش جنگها سبب شده است تا بازارها به شدت دچار رکود شوند و مردم جز مواد اوليه مورد نيازشان چيز ديگري نميخرند. اما با اين وجود هنوز هم شهرکهاي صنعتي در گوشه و کنار افغانستان فعالاند و تنها در هرات حدود سه ميليارد دالر در شهرک صنعتي اين ولايت سرمايهگذاري شده است.
ششمين نمايشگاه توليدات داخلي هرات به مدت پنج روز برگزار خواهد شد. در اين نمايشگاه حدود 220 غرفه عرضه محصولات توليدي افغانستان وجود دارد و بهرغم ناامنيها و جنگ، در روز اول و دوم اين نمايشگاه بخش وسيعي از مردم براي تماشاي اين نمايشگاه حضور پيدا کردند.